Nagyszombat megye ismét képviseltette magát az Európai Térségek és Települések Hetén Brüsszelben

Nagyszombat megye ismét képviseltette magát az Európai Térségek és Települések Hetén Brüsszelben

Brüsszelben október 7-e és 10-e között rendezték meg az Európai Térségek és Települések Hetét, amelyen Nagyszombat megye is képviseltette magát. A hetet együtt szervezték meg az Európai Térségek Bizottságának 162. plenáris ülésével, valamint megemlékeztek az Európai Unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról is. Ebből az alkalomból Nagyszombat megye, mint a rendezvény egyik résztvevője több programot is megvalósított.

„Az európai fórumon ismét hallattuk hangunkat, előadtuk nézeteinket és ötleteinket. Fontos témánk volt a demográfiai helyzet, amely több térség számára is gondot jelent. Hogy megtartsuk és biztosítsuk a lakosság számára a magas színvonalú szolgáltatásainkat, illetve fejlesztéseket is megvalósítsunk, tehetséges, rátermett embereket kell a megyébe csábítani, valamint a meglevő és ezekkel a tulajdonságokkal rendelkező embereket megtartani. Vitáztunk az autóiparban szükséges képzett dolgozók helyzetéről is, hiszen az autóipar egyik jellemzője és erőssége megyénknek. Európai partnereinknek büszkén mutattuk be a sikeresen megvalósított projektjeinket, amelyek európai alapok támogatásával jöttek létre. Valamennyiükben megerősítettük, hogy az alapokból származó támogatásoknak jelentős hasznosulásuk volt a megye fejlődése érdekében” – magyarázta Jozef Viskupič, a megye ispánja.

(Fotó: Nagyszombat Megyei Önkormányzat)

Hírdetés

Vasco Alves Cordeiro, a Térségek Európai Bizottságának elnöke fogadta azoknak az országoknak a küldöttségét, amelyek 2004-ben lettek az Európai Unió tagjai. A rendezvény alatt bemutatták a közutak és kerékpárutak kiépítésének projektjét, a kultúra, a szociális szféra és az oktatásügy terén elvégzett fejlesztéseket, amelyekre Nagyszombat megye is vissza nem térítendő támogatásokat kapott.

Az Európai Térségek és Települések Hete alkalmából rendezett plenáris ülésen Nagyszombat megyét Berényi József képviselte. A bizottság elfogadta azt a határozatot, amelynek értelmében szorgalmazzák az EU energetikai függetlenségét, az Európai Egészségügyi Unió létrehozását, a digitális és zöld átállás megvalósítását a munkaerőpiac szükségleteivel összefüggésben.

Nagyszombat megye Brüsszelben workshopot rendezett a fiatalok helyzetéről is Dánia, Magyarország és Norvégia együttműködésével. A rendezők közösen vitáztak a fiatalok bevonásáról a demokratikus folyamatokba, és szorgalmazták a fiatalok mind erősebb együttműködését a térségek életében. Jozef Viskupič online beszélt a vita részvevőihez arról, hogy a térségben miként szeretnék megakadályozni a fiatalok elvándorlását, az úgynevezett agyelszívást. Ugyanakkor a megye szintén workshopot rendezett az autóiparban szükséges fiatal munkaerő megtartásáról, átképzésükről, támogatásukról. Berényi József, a megye alispánja a megyét több európai bizottságban is képviseli, ezáltal a megye aktívan részt vesz az Európai Unió programjaiban.

(BM/Nagyszombat Megye/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »