Nagyszabású megfigyelőakció kezdődik ma

Nagyszabású megfigyelőakció kezdődik ma

A Magyarországon fészkelő madárfajok – különösen a ragadozók – egyedeit a nyári költési időszakban és télen is számolja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán. A szervezet szóvivője hozzátette: a két időszakban különbözik az állomány, hiszen télen egyes ragadozófajok elvonulnak, illetve sok madár vonul át az ország területén vagy érkezik hazánkba telelni.
Itthon a parlagi és réti sassal találkozhatunk leggyakrabban télen, de Magyarországon fészkel a szirti és a fekete sas is

Hírdetés

– emelte ki a szakértő.

Az idei a 16. országos sasszinkron. A vizsgálati területet tavaly a Kárpát-medencére bővítették, a jó tapasztalatok miatt most is itt történik a felmérés. A szinkronszámlálás lényege, hogy nem hónapokon keresztül veszik számba a madarakat, hiszen folyamatosan változik a hazánkban tartózkodó egyedek száma, hanem három nap alatt számolják meg a sasokat és más ragadozókat. „Így sokkal pontosabb képet kapunk a Kárpát-medencében telelő ragadozómadarakról” – fogalmazott Orbán Zoltán.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »