Nagyot kaszál a magyar kiskereskedelem a szlovákiai országos zárlaton

Nagyot kaszál a magyar kiskereskedelem a szlovákiai országos zárlaton

“A magyar kiskereskedelem köszöni szépen a szlovák zárlatot” – írja cikkében a magyarországi Világgazdaság, kiemelve, hogy a Szlovákiából Magyarországra menő bevásárlóturisták számottevő része a karácsonyi ajándékokat is Magyarországon szerzi be.

A határok átlépésére vonatkozó minimális korlátozások miatt a Szlovákiában bevezetett lockdown szinté törvényszerűen Magyarország irányába terelte a vásárlókat. Persze, a helyzetre rásegített az euróhoz képest gyengülő forint is.

A Világgazdaságnak nyilatkozó Neubauer Katalin, a magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint

a tagvállalatok visszajelzései és az iparági tapasztalatok szerint a győri, a budapesti és a miskolci áruházak számára is pluszforgalmat generál, hogy a nem létszükségletet kiszolgáló üzletek november 25-től két hétre bezártak az északi szomszédnál.

Az MNKSZ főtitkára elmondása szerint a szlovákiai vásárlók elsősorban a karácsonyi ajándékokat vásárolják meg Magyarországon, így leginkább a ruházati cikkek, a szépségápolási termékek, az illatszerek, a játékok és a műszaki-elektronikai termékek iránt nőtt a kereslet.

Hírdetés

Mivel a forint 360-370-es árfolyamon mozog az euróval szemben, a szlovákiai vásárlóerő Magyarországon nagyobbat mutat.

Érdekes összefüggés, hogy a forintgyengülés a szlovákiai vásárlói szokásokra van rendszerint hatással, az osztrák vagy szlovén vásárlókra nem nagyon. Ezúttal azonban a Nyugat-Dunántúlon is vásárlói rohamra számítanak Ausztria felől.

Ha az év végéig érvényben maradnak a korlátozások a környező országokban, miközben Magyarországon a kötelező maszkviselés és a távolságtartás betartása mellett a boltok végig nyitva lehetnek, jó eséllyel ledolgozhatják a pandémia miatti veszteségeket a hazai kereskedők

– véli az MNKSZ főtitkára.

VG.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »