Nagyot dob az uniós pénz Sepsiszentgyörgy bevételein

Nagyot dob az uniós pénz Sepsiszentgyörgy bevételein

Európai uniós alapokból jött a legtöbb pénz Sepsiszentgyörgyre, a legkevesebbet pedig a medvekárok megelőzésére, illetve elhárítására kapott a város. Kultúrára pénzt adott a kormány, de a fejlesztési keretet csökkenteni kellett.

A helyi tanács december végi ülésén a 2023. évi költségvetés végrehajtásáról és a keretszámok módosításáról is megszavazott egy-egy határozatot a testület, ezekből az derül ki, hogy bő tíz hónap alatt (a január 26-án elfogadott helyi költségvetéstől november 30-ig) 226,19 millió lejes bevételei és 222,82 millió lejes kiadásai voltak a városnak, ami 62,10, illetve 60,1 százalékos megvalósítást jelent az év elején tervezettekhez képest. A bevételek amúgy tavaly is jobban alakultak a vártnál:  januárban még 261,29 millió lejjel számoltak, decemberig azonban – több költségvetés-kiegészítés után – már 370,36 millióra nőtt ez az összeg.

Hírdetés

Legnagyobb része – 47,6 millió lej – a 2014–2020-as európai uniós költségvetési ciklusban elindított pályázatok elszámolásából származik, a következő tétel – 23 millió lej – pedig az állami költségvetésből visszaosztott áfából jött (ezt az oktatásban dolgozók, a fogyatékkal élők, bölcsődei alkalmazottak stb. béreire és juttatásaira fordították). Ezután már jóval kisebb számok jelennek meg az összesítésben: 2,56 millió lej jött közegészségügyi célokra, 1,34 millió a helyi fejlesztési programok, 1,31 millió pedig a helyreállítási alap beruházásaira. A legkevesebbet, 23 688 lejt a medvevédelmi intézkedésekre utalt ki a kormány. Ami a kiadásokat illeti, 140,18 millió lej ment el működési költségekre, 82,63 millió lej pedig beruházásokra.

A fejlesztésekből az elmúlt esztendő utolsó rendes tanácsülésén elfogadott utolsó költségvetés-módosítás alkalmával is lefaragtak: 7 millió lejjel csökkentették az országos helyi fejlesztési program (PNDL) keretében lehívható alapot, emellett pedig 1,3 millió lejjel a különböző tagsági díjakat; a bevételeket ezúttal 3,6 millió lejjel növelték. A határozattervezet ismertetésekor Antal Árpád polgármester kiemelte, hogy az RMDSZ kezdeményezésére létrehozott kulturális alapból Sepsiszentgyörgy összesen 11,78 millió lejt kapott a Tamási Áron és az Andrei Mureșanu Színház fenntartására. Az elöljáró értékelése szerint nagyon nehéz, de pénzügyi szempontból sikeres évet zárt az önkormányzat.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »