Nagyot bukhatnak, akik ebben reménykednek

Nagyot bukhatnak azok a gazdák, akik a magas bérleti díjak reményében hitelből vásárolnak állami földterületet, az LMP szakpolitikusa szerint. Az új tulajdonosok ugyanis nem emelhetik egyoldalúan az államtól megvásárolt területek bérleti díját – legalábbis a 2013. december 15. előtt megkötött szerződések esetében. A kétharmados többséggel elfogadott földforgalmi törvény ugyanis tiltja az egyoldalú szerződés-módosítást.

Sárvártól alig néhány kilométerre egy 90 hektáros parcellát is napokon belül dobra ver a kormány. A föld a Mezort-csoport haszonbérlete majd 15 éve.

„A munkavállalóink létszáma 603 fő és nagyon jelentős állatállománnyal rendelkezünk. Nem is lehetséges ennyi munkavállalót foglalkoztatni, ha nincs kiemelkedő állatlétszám egy gazdaságnál. 4700 fejőstehenünk van, illetve ennek szaporulata, valamint két telepen 1050-1050 kocával dolgozunk” – mondta el Purgai Ferenc, a Mezort Zrt. vezérigazgatója.

Az észak-dunántúli régió egyik legjelentősebb agrárcégcsoportja összesen 18 ezer hektárt bérel az államtól, ennek 80 százalékán túladna a kormány. A szerződést 2001-ben írták alá, 50 évre.

„A héten benyújtottam egy törvénymódosítást a parlamentbe, amelynek a célja az, hogy a földtulajdonosoknak legyen lehetőségük a mindenkori piaci bérleti díjat elkérni a föld használóitól” – számolt be róla még október végén a Magyar Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs.

Hírdetés

A bérlőket azonban éppen a kétharmados többséggel elfogadott földforgalmi törvény védi, mely szerint a 2013. december 15. előtt megkötött szerződések bérleti díja nem emelhető.

„Az agrárkamarai javaslat alapján ezeknek a bérleti díja nem módosítható, ugyanis azt kétharmados, vagyis sarkalatos törvényt érinti, amely egyértelműen rendelkezik arról, hogy a 2013 előtt kötött földbérleti szerződésekre milyen szabályok vonatkoznak” – szögezte le a Mezort Zrt. vezérigazgatója.

A Legfelsőbb Bíróság már 2003-ban kimondta, hogy a földbérleti díjak nem emelhetőek, a szerződések nem módosíthatóak egyoldalúan. Az agrárgazdasági kamara elnökének javaslata ezért a szocialisták szerint sem áll meg.

„Ez a törvényjavaslat hibás. Én úgy gondolom, hogy ez káros, nagyon nagyon felbolygathatja a jelenlegi viszonyokat, és óriási káoszt, meg zavart okoz. (…) Én úgy gondolom, hogy egy kamarai elnöknek a termelőket kell védeni. Ez nem a termelőket védi, hanem a földtulajdonost. Hozzátéve, hogy azért egy kicsit necces, hogy kétoldalú szerződésbe egy törvény egyoldalúan avatkozik be” – fejtette ki Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő.

A LMP elővigyázatosságra figyelmeztet. Sallai R. Benedek szerint nagyot bukhatnak azok, akik a magas bérleti díj reményében vásárolnak állami földeket.

Nagyon-nagyon álságos az összes érvelés, ami ezzel kapcsolatban elhangzott. (…) Itt valakik nagy vesztesek lesznek. Nagy vesztes lehet az is, aki most egy 20 éves bérleti szerződés vagy hosszabb bérleti szerződés esetében akár sok millió forintot befektetett, hogy ő ilyen feltételekkel fogja bérelni, hiszen ő jóhiszeműen szerzett jogot gyakorolva tette meg a fejlesztéseket, tehát őt is érheti sérelem, meg azt is érheti sérelem, aki most azt hiszi, hogy Győrffy Balázsban meg a Fideszben bízva, hogy igen, majd ők megteremtik a lehetőségét, hogy át legyen alakítva a bérleti rendszernek az összege” – fogalmazott az LMP országgyűlési képviselője. „Nem szabad megvenni ezeket a földeket, mert ez a magyar államnak egy nagyon fontos tartaléka” – tette hozzá.

Összesen 360 ezer hektárnyi földterületet ad el az állam, a licitek az első körben a jövő héten kezdődnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »