Nagyon védik Cameront Budapesten

Nagyon védik Cameront Budapesten

Szigorú biztonsági intézkedések mellett megérkezett Budapestre csütörtök délelőtt a brit miniszterelnök, aki a világ negyedik legjobban védett személye.

David Cameron megbeszéléseket folytat Orbán Viktorral.

David Cameron – aki a pápa, az amerikai és az orosz elnök után a negyedik legjobban védett személy a világon – budapesti látogatásának biztosításáért Pintér Sándor belügyminiszter kijelölése alapján a Terrorelhárítási Központ felelt. A delegáció mozgásával kapcsolatos biztonsági intézkedések végrehajtását a TEK Zách utcai székházában kialakított műveleti központból irányították.

Az operatív törzsben a Terrorelhárítási Központ munkatársain kívül ott voltak az Alkotmányvédelmi Hivatal, a rendőrség, a tűzoltók és az Országos Mentőszolgálat képviselői is.

A Híradó úgy tudja, a biztosítási intézkedéseket a TEK a legapróbb részletekig egyeztette David Cameron testőrségével, a Scotland Yard személyvédelmi egységének vezetőivel.

A különleges védelmi intézkedések részeként a brit kormányfőt szállító konvoj összes szóba jöhető útvonalán lehegesztették a csatornafedeleket, eltávolították a szeméttárolókat és egyenként ellenőrizték a házak lakóit. Az épületek tetejéről mesterlövészek biztosították a delegáció mozgását. A konvojt a levegőben a Terrorelhárítási Központ helikoptere kísérte.

Hírdetés

Amit látunk, csak a jéghegy csúcsa

Kijelöltek egy ügyeletes kórházat is, ahol egy műtő teljes személyzete bemosakodva várt arra, hogy szükség esetén ellássa a védett személyt. Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó szerint, amit az utcán lehetett látni, az csak a jéghegy csúcsa.

„A látható intézkedéseket nyilván az olyan atrocitások elkerülésére célszerű használni, amikor tortadobáló, vagy közösen szelfiző emberek lehetnek, vagy tüntetők. Valakinek mindig van mondanivalója ilyen helyzetben, hiszen könnyű bekerülni a hírekbe ezzel. Másik oldalról a nem látható, megelőző védelmi tevékenységek pedig a valós fenyegetéseknek a kezelésére szolgálnak” – fogalmazott Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó.

A brit kormányfő látogatása miatt a főváros több kerületében forgalomkorlátozásokra kell számítani. Behajtási, illetve megállási tilalmat rendeltek el az I., az V., a VI., a XIV. és a XV. kerület több útvonalán.

A rendőrség azt ígéri, hogy az érintett útvonalakon elrendelt korlátozásokat a delegáció elhaladása után a lehető legrövidebb időn belül feloldják.

Több uniós ügyben is egyezségre juthat a magyar és a brit kormányfő, legalább is ezt várják elemzők a találkozótól, amelyen valószínűleg a kelet-európai vendégmunkások beáramlásának csökkentése is szóba kerülhet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »