Nagyon vártuk, s most végre megjelent! – Anselm Grün női szerepekről írt könyve boltunkban elérhető

Anselm Grün Harcos és szerelmes című, férfiszerepekről írt műve igazi könyvsiker lett. Most ennek párját, a női archetípusokat bemutató, Éld ami vagy! című kötetet vehetik kezükbe olvasóink. A népszerű bencés lelki író testvérével, Linda Jaroschsal a Biblia női alakjaiból kiindulva vázolja fel, hogyan juthat el egy nő valódi önmagához.

Az alábbiakban Anselm Grün kötethez írt előszavából idézünk.

A huszadik század hetvenes éveinek feminizmusa elsősorban a nők egyenjogúságáért küzdött, azzal a céllal, hogy elutasítsák a régi női szerepek kliséit. Ennek során azonban az a veszély kezdett fenyegetni, hogy a nőt a férfihoz hasonlóvá akarják gyúrni, azaz nem a női sajátosságokra és egyediségükre helyezik a hangsúlyt. A mai feminista mozgalom egyfelől küzd a nők egyenlő jogaiért, ugyanakkor kiemeli azt is, hogy a nők mások; immár nem az áll a középpontban, hogy a nő egy bizonyos szerepét emeljék ki. Hiszen a nők biológiailag is más vonásokkal bírnak, mint a férfiak. És éppen a nő és a férfi különbözőségében rejlik az igazi lehetőség.

Hiszen éppen a férfi és a nő különbözősége teremti meg azt a feszültséget, amely szabadjára engedi mindkét nem legősibb erőit, kölcsönösen inspirálván egymást. Férfi és nő különbözősége gazdagság, kincs, az eleven kapcsolatok alapfeltétele. Tehát a nőknek ma nem a férfiakkal azonos bánásmódra van szükségük, hanem bátorságra ahhoz, hogy önmaguk merjenek lenni.

Hírdetés

Csak így valósul meg az esélyegyenlőségük a férfiakkal.

E könyv párja a Harcos és szerelmes című könyvem, amelyben tizennyolc archetípust feleltettem meg bibliai férfi szereplőknek. A legtöbb archetípus egyformán igaz a férfiakra és a nőkre egyaránt, bár a nők másként töltik meg élettel e képeket. E könyvünkben is archetípusokból indulunk ki, most nőiekből, és mindegyikhez hozzákapcsoljuk a Biblia egy-egy nőalakját. Célunk nem az illető bibliai hely és szereplő pontos leírása, körüljárása, hanem annak az archetipikus képnek a kibontása, amelyet felfedeztünk az adott bibliai személy alakja mögött.

Manapság elterjedtek bizonyos negatív képek a nőkről: például az önérvényesítő nő, aki sokkal jobban tud élni, mint korábban; vagy példakép egyesek számára a fúria; más nők meg büszkén nevezik magukat modern boszorkánynak. Olykor még a prostituált is pozitív figura lesz, a minden társadalmi normától való szabadság példaképe. Az archetipikus elképzeléseknek ilyetén meghamisításával szemben ebben a könyvben – bibliai női szereplőkből kiindulva – a helyükre tesszük ezeket a képeket.

Magyar Kurír
(bb)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »