Nagyon szomorú London muszlim polgármestere, mert hazafiak is mertek tüntetni az ő városában

Nagyon szomorú London muszlim polgármestere, mert hazafiak is mertek tüntetni az ő városában

A londoni Trafalgar téren és a környező utcákban szélsőjobboldali tüntetők és a Black Lives Matter (A feketék élete számít) mozgalom támogatói estek egymásnak, dulakodtak és palackokat dobáltak, miközben a rendfenntartó erők kutyákkal és lovasrendőrökkel igyekeztek szétválasztani az ellenséges csoportokat – írja a HVG. Értik az olvasók, ugye: szélsőjobboldali tüntetők és támogatók, akiknek az éltek számítanak?

Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere szerint világos, hogy a szélsőjobboldali csoportok erőszakot és zavargást okoztak (bezzeg ha szobrokat úsztatnának és lapostévéket gyűjtenének! – a szerk.). A konzervatív kormány belügyminisztere, Priti Patel elítélte a „teljesen elfogadhatatlan” vandalizmust.

A szombati londoni tüntetések kisebbek voltak a korábbi napok megmozdulásainál, mivel a "szélsőjobboldali demonstrációk" bejelentésének a hírére a "rasszizmusellenes aktivisták" inkább szétszórt és kisebb tiltakozásokra szólítottak fel. Európa és a világ több városában azóta tüntetnek folyamatosan a "rasszizmus és a rendőri visszaélések ellen", hogy az Egyesült Államokban "rendőri brutalitás következtében" a múlt hónapban életét vesztette az néger bűnöző, George Floyd.

Hírdetés

Londonban történelmi személyiségek, köztük Winston Churchill néhai miniszerelnök szobrait kellett körbedeszkázni, hogy ne váljanak az összecsapások helyszínévé, illetve, hogy ne rongálják meg őket.

Sokan „Feketének lenni nem bűn” feliratú plakátokkal tüntettek Londonban és több brit városban, míg magukat hazafinak nevező demonstrálók katonai veteránokkal együtt háborús emlékműveket védve sorakoztak fel. "Szélsőjobboldali csoportok" közölték, hogy a brit kultúrát akarják megvédeni, miután egy hete Bristolban egy XVII. századi rabszolgakereskedő szobrát döntötték le. (Szobordöntögetők figyelmébe ajánlott olvasnivaló itt, itt és itt található – a szerk.)

Az előző hétvégén Churchill egyik szobrára is ráfestették, hogy "Churchill rasszista volt". Az egykori kormányfőt sokan csodálják a "náci" Németország felett aratott győzelemben játszott szerepéért, míg a rasszizmusellenes mozgalom az öröksége alaposabb vizsgálatát sürgeti rasszista és antiszemita kijelentései miatt.

Boris Johnson kormányfő abszurdnak és szégyenletesnek nevezte, hogy Churchill-szobrot támadás fenyeget. Elismerte, hogy a néhai kormányfő néha tett ma már "elfogadhatatlannak" ítélt nyilatkozatokat, de kijelentette: hős volt.

(HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »