Nagyon sokba fájhat, ha jeges marad a járda – itt vannak a tudnivalók

Nagyon sokba fájhat, ha jeges marad a járda – itt vannak a tudnivalók

Családi házak esetén a szabály a járdára, valamint az úttest és a járda közti területre is vonatozik. Társasházaknál kicsit bonyolultabb a helyzet.

A napokban bekövetkezett nagy havazás a gyalogosok számára is megnehezíti a közlekedést. Ilyenkor óhatatlanul is adódik a kérdés: kinek kell eltakarítania a járdáról a havat – veti fel a Sokszínű Vidék.

Mint írják, jogszabály rendelkezik arról, hogy az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója köteles gondoskodni az ingatlan előtti járda, valamint az úttest és a járda közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, ebbe pedig télen a hóeltakarítás és síkosságmentesítés is beletartozik.

Hírdetés

Az ennek elmulasztása miatti esetleges balesetek nemcsak lelkiismereti, hanem jogi következményekkel is járhatnak az ott lakókra:

ha valakit baleset ér, akkor kártérítést kérhet, a felelős pedig az, akinek a kötelessége lett volna a hóeltakarítás vagy a jégmentesítés.

A portál azt írja, tévhit, hogy a társasházak előtti járdát a közös képviselőnek kell tisztán tartania. A társasházi törvény értelmében szerződésben kell rögzíteni, hogy kinek a feladata a hó eltakarítása. Ha senki sincs kijelölve, akkor a lakók érdeke, hogy valaki hólapátot ragadjon, mert ha valaki balesetet szenved, a kártérítést a társasház költségvetéséből kell fedezni.

Emlékeztetnek: minden esetben fontos a jégmentesítés. A vonatkozó szabályozás értelmében sót környezetvédelmi okokból nem szabad használni, helyette speciális jégoldót lehet alkalmazni, amely megolvasztja a jeget, és a ráhulló újabb réteg jegesedését is megakadályozza.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »