"Nagyon nincs köze" az ukrán kormánynak a magyarellenes halállistához, de azért jobbnak látták eltüntetni

"Nagyon nincs köze" az ukrán kormánynak a magyarellenes halállistához, de azért jobbnak látták eltüntetni

Már nincs fenn a Mirotvorec nevű ukrán honlapon a magyar állampolgársággal rendelkezők egy részének nevét és személyes adatait feltüntető lista. A névsor nyom nélkül tűnt el, most már csak egy keresőablak látható, amelyben név, illetve útlevélszám szerint lehet keresni.

A listán először harminc, majd 300, végül több mint ötszáz név szerepelt, s miközben kijevi források szerint a kiszivárogtatás mögött az ukrán belügyminisztérium állt, a hivatalos közleményekben persze azt írták, hogy a hatóságok semmit sem tudtak tenni a személyiségi jogokat sértő lista közzététele ellen. A listára – mint az ukrán nép ellensége – felkerült Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is.

A lista az után tűnt el, hogy a Mirotorec közölte a kettős állampolgársággal rendelkező magyarokkal, akkor kerülhetnek ki a névsorból, ha "bevallják, hogy hibáztak", és lemondanak második állampolgárságukról. A Mirotvorec korábban is készített listát az "ukrán nép ellenségeiről", s a névsorban szereplők közül többeket ért zaklatás, két embert meg is öltek. A magyar kormány által halállistának nevezett névsor közzététele után több ukrajnai magyar tisztségviselő lemondott hivataláról.

Hírdetés

(HVG nyomán)

Korábban írtuk:

Kárpátaljai üldöztetés: vezető beosztású magyarok mondanak fel, több százan követhetik a példájukat

Szijjártó: kormányzati-titkosszolgálati források alapján listázzák a kárpátaljai magyarokat


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »