Nagyon kiakadt Merkelék választási bukásán a CSU elnöke

Nagyon kiakadt Merkelék választási bukásán a CSU elnöke

A németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban tartott választás eredménye azt jelzi, hogy rendkívül veszélyes, nagyon aggasztó helyzetbe került az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége – mondta Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke hétfőn a Süddeutsche Zeitung című lapnak.

“Az emberek nem akarják ezt a berlini politikát, Berlin azonban többszöri felszólítás” ellenére nem változtatott menekültpolitikáján. Ez vezetett a CDU katasztrofális eredményéhez a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi törvényhozási választáson.”

– mondta Horst Seehofer a müncheni lapnak.

A vasárnapi kudarc az utóbbi hónapokban elszenvedett súlyos vereségek sorozatának folytatása. Azonban

“a menekültpolitika csak egy szelep, amelyen keresztül a választók levezetik a feszültséget, kifejezésre juttatják elégedetlenségüket, és a probléma gyökere sokkal mélyebb.”

– mondta a CSU elnöke.

Meggyőződése szerint a CDU kudarcai mögött “rendszerkritika” áll, a pártvezetés azonban rosszul értelmezte a márciusi baden-württembergi és rajna-vidék-pfalzi Landtag-választás eredményét. Ez a mostani eredmény fő oka – tette hozzá.

A CDU vezetése azt a téves következtetéseket vonta le Winfried Kretschmann, a Zöldek politikusának baden-württembergi és Malu Dreyer szociáldemokrata (SPD) politikus rajna-vidék-pfalzi győzelméből, hogy a lakosság támogatja a kancellár menekültpolitikáját, mert Winfried Kretschmann és Malu Dreyer is kiállt Angela Merkel mellett a menekültügyben. Holott

a CDU mindkét tartományban veszített

– fejtette ki Horst Seehofer.

Ezért – tette hozzá – most “tartalmilag világos orientációra van szükség”, az adószabályozás, a közbiztonság, a nyugdíjrendszer és  a bevándorlás területén “legkésőbb szeptemberig, októberig tisztázni kell a dolgokat”. A CSU vezetése már a hét végén tartandó tanácskozásán rögzíti álláspontját, és utána

“majd meglátjuk, hogy

meg tudunk-e egyezni a CDU-val”

– pengette meg finoman a hat évtizede tartó pártszövetség felbontásának lehetőségét Seehofer.

A vasárnapi választáson az SPD végzett az első helyen,

a CDU pedig a berlini vezetés menekültpolitikáját élesen bíráló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt mögé szorult.

Az SPD a szavazatok 30,6 százalékát nyerte el. A tartományban első alkalommal induló AfD 20,8 százalékos eredménnyel jutott be a schwerini Landtagba. A CDU a harmadik helyen végzett, 19 százalékos eredménnyel. A Baloldal a szavazatok 13,2 százalékát szerezte meg.  A Zöldek nem érték el az 5 százalékos bejutási küszöböt, 4,8 százalékos eredménnyel kiestek a Landtagból. Kiesett az NPD is, a neonáciként számon tartott párt a szavazatok 3 százalékát szerezte meg.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »