Nagyon készül Rióra az „új Egerszegi”

Hosszú Katinkán is múlik, mely számokban áll rajthoz a 14 éves gyorsúszó-specialista.

Élete eddigi három legnagyobb kihívása előtt áll Késely Ajna, aki már két esztendeje nyerni tudott az úszók országos felnőttbajnokságán – akárcsak Egerszegi Krisztina. Jövő héttől először a londoni Eb-n lesz csapatújonc, júliusban az eggyel fiatalabbak, de még mindig nála korosabbak hódmezővásárhelyi Eb-jén úszik, augusztusban Rióban pedig az olimpián is bemutatkozhat a magyar úszósport kivételes tehetsége, Turi György kőbányai tanítványa. Specialitásai a gyorsúszószámok 100-tól 800 méterig.

„A felkészülésem annak ellenére is nagyszerűen sikerült, hogy a bajnokság előtti külföldi edzőtáborunkban megbetegedtem, és ezért Győrben nem is jöttek úgy az eredmények, ahogy Gyuri bácsival szerettük volna” – olvasható nyilatkozata a Magyar Úszó Szövetség honlapján. Úgy érzi, hihetetlenül sokat erősödött egy év alatt, már nem is 50, hanem 57 kilogramm. „Szerencsére nincs mit ledolgozom, mert a többlet csupa minőségi izom. Azért az étrendemre így is jobban kell ügyelnem” – részletezte Késely Ajna, hozzátéve, hogy a „felnőtté válás” nem egyszerű korszakát éli, miközben a tanulásban sem szeretne lemaradni.

400-as menő

Az úszó tízéves kora óta döntögeti a korosztályos csúcsokat, ez is hozzájárult ahhoz, hogy egy idő után az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinának is megakadt a szeme az Isten adta tehetségen. Tavaly decemberben jött el az áttörés karrierjében: olimpiai kvótát érő 4:07,90 perces időt sprintelt 400 gyorson.

„Remélem, hogy még jobbat úszok a londoni Európa-bajnokságon, de az olimpiai szereplésem szempontjából az sem mindegy, hogy Hosszú Katinka 400 gyorson is elindul-e Rióban. Ha nem, talán én következhetek, ha meg nem, akkor még mindig ott a lehetőség a 800-on és a 4×200-as váltóban is” – ecsetelte olimpiai részvételi lehetőségeit Késely Ajna. Az úszó egyéni rekordjával jelenleg biztos európai első az ifjúságiak rangsorában. A riói csapatban lévő jelenlegi viaskodásról az MNO-n itt olvashat részletesebben.

Késely nem titkolja: az idei nyári játékok után még Tokióban, aztán 2024-ben is olimpikon szeretne lenni, természetesen egyre jobb eredményekkel, és már dobogós reményekkel is. Így aztán ő is drukkolhat azért, hogy a magyar olimpiai pályázat sikeres legyen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »