Nagyon fontos a Fidesznek a migránspártiak hisztije! Kósa közpénzt is ajánlott nekik

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy Tóbiás József telefonon számolt be neki egy meglepő és mulatságos esetről. A sztori szerint Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője kereste fel Tóbiást azzal, hogy költségvetési pénzt adnak azoknak az ellenzéki pártoknak, akik hajlandóak az „igen”, azaz a betelepítés mellett kampányolni a kvótareferendum előtt.

Erre azért lehet szükség mert Magyarország új Alaptörvénye a népszavazások érvényességének küszöbét felemelte az 1997-es törvénymódosítás előtt érvényes szintre: az összes szavazásra jogosult fele plusz egy főre. Emiatt egy érvényes népszavazáshoz nagyjából 4,2 millió ember részvétele lenne szükség, amit elég nehéz elérni akár kormányon is.

Mint az ismeretes a Jobbik is ezért kezdeményezett inkább Alaptörvény-módosítást, hogy Magyarország biztonságosan bebiztosítsa magát Brüsszellel szemben. Ezt azonban Fidesz mindenféle nemtelen eszközt bevetve, akár házszabálysértés árán is, de megakadályozta. Hiszen kényelmesebb a kormány számára a bevándorlásról dumálni megállás nélkül mint más számára kényesebb téma kapcsán egy szót is elejteni.A Jobbik azonban azt is mondta, hogy egy érvénytelen népszavazás az Orbán Viktor személyes felelőssége lesz. Ezzel együtt a Jobbik arra buzdítja az embereket, hogy menjenek el és mondjanak nemet a kényszerbetelepítésre, hiszen ha már – a Fidesz akaratából – így alakult akkor Magyarország számára nagy leégés lenne egy érvénytelen népszavazás. 

Hírdetés

Kósa szempontjából azonban érthető az is, hogy az ellenkampány is kampány alapon nagy szolgálatot tennének az ellenzéki pártok hívei, ha elmennének szavazni akár a betelepítés és Brüsszel mellett is, hiszen az a kockázat azért nem áll fent, hogy a többség igent mondjon az EU parancsuralmi rendszerére, de az érvényeségnek a magasabb részvétel jót tenne.

Kósa Lajos közleményben reagált a műsorban elhangzottakra. A Fidesz frakcióvezető annyit ismert el, hogy „a frakcióvezetők közötti megbeszélések egyikén felvetette, hogy a népszavazási törvény módosítása kapcsán fontolják meg, hogy átvennénk a skandináv országokból azt a megoldást, miszerint bármilyen népszavazás esetén a költségvetésből elkülönítünk egy meghatározott összeget, azt megfelezvén a pró és kontra álláspontot képviselő szervezetek között osszuk el egy később kidolgozandó rendszer szerint.” A közlemény azzal zárul, hogy érdemi vitára érdeklődés hiányában nem került sor.

Gyurcsány azt mondta, hogy nem tudja, hogy a Liberálisokat felhívta-e Kósa Lajos. Mindenesetre az érdekes, hogy Fodor Gábor pártja kiállt az igen, azaz a betelepítés mellett. A Jobbik közleményes szerint Vona Gábort, sem a Jobbik más vezető politikusát nem kereste meg Kósa Lajos azzal kapcsolatban, hogy költségvetési juttatásokban részesítse a népszavazási kampány során. Az ellenzéki néppárt azt írta, hogy politikáját lefektetett programunkban rögzítette, ahhoz ragaszkodik. A Jobbik szerint mindemellett vesztegetésnek is felfogható a Fidesz frakcióvezetőjének megkeresése, ahogyan az is beszédes, kikhez fordult ajánlatával.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »