Nagyobb erdőterületet, egyszerűbb szabályozást ígér az erdőtörvény módosítása

Nagyobb erdőterületet, egyszerűbb szabályozást ígér az erdőtörvény módosítása

A megújult erdőtörvény legfőbb célkitűzése az erdőterület növelése, a meglévő erdők megóvása, szakszerű kezelése és a bürokráciacsökkentés.

Magyarországon ma mintegy 2 millió hektár erdőterület van, ennek nagyobbik része állami tulajdonú, de a magánerdők területe is jelentős, mintegy 900 ezer hektár. A megújult erdőtörvénnyel a legfontosabb cél az, hogy Magyarországon növekedjen az erdőterület, továbbá, hogy nemzeti kincsünket, az erdőt megóvjuk.

Az állami erdők jelentős része kiemelten védett értékű természetvédelmi terület, ahol az elmúlt években több milliárd forintos fejlesztések zajlottak azért, hogy az erdők jobban átjárhatóak, megismerhetőek legyenek. Többek között látogatóközpontok, kisvasutak, turisztikai férőhelyek létesültek – több százezer látogatót vonzva. Nemzeti kincsünk megbecsülése, megóvása, gyarapítása mellett tisztában kell lennünk azzal, hogy az erdőgazdálkodás munkahelyeket teremt és a vidék népességmegtartó erejéhez is hozzájárul, így igenis szükség van rá.

Hírdetés

A gazdasági és a közfunkció összehangolása az egyik célja a törvénymódosításnak. Egyszerűsödnek az erdőgazdálkodók adminisztrációs terhei, csökkennek az eljárási díjak. A kormány szándéka, hogy – a Nemzeti Erdőstratégiát végrehajtva – 2030-ig növelje az erdőterületek arányát 27 százalékra. Ehhez a megfelelő források is rendelkezésre állnak, hiszen a Vidékfejlesztési Programból mintegy ötvenmilliárd forint fordítható erdőtelepítésre. Ez további mintegy negyvenezer hektár új erdőt jelent, ami egy közel Budapest méretű terület. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a magánerdő-gazdálkodás szabályait kellett korszerűsíteni, egyszerűsíteni, hiszen ma már új erdőtelepítés döntően a magán-erdőterületeknél lehetséges, az állami területeket tulajdonképpen erre a célra fölhasználták.

A jelen helyzetben a magánerdő-tulajdonos alapvető érdeke a tulajdonában lévő erdő hatékony működtetése. Most még vannak olyan magánerdők, ahol ez nem megoldott, például a tulajdoni viszonyok, vagy a terület méretei miatt.Az új szabályozásnak az egyik legfontosabb eleme, hogy művelésbe vonja azt a mintegy 200 ezer hektárnyi magánerő-területet, amelyen jelenleg nem gazdálkodnak.A magánerdő-tulajdonosok a rendszerváltás óta mintegy 200 ezer hektár új erdőt telepítettek és sok új munkahelyet teremtettek vidéken.

MTI


Forrás:videkert.blog.hu
Tovább a cikkre »