Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát

Egy nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja, hogy a Pfizer amerikai gyógyszercég koronavírus elleni vakcinája 94 százalékos hatékonyságú. A tanulmány eredményét szerdán mutatták be az Egyesült Államokban – hívta fel rá a figyelmet az MTI.

Izraelben csaknem 600 ezer embernek adták már be a Pfizer oltóanyagát, és ennek során bizonyítást nyert, hogy a vakcina – amelyet két lépcsőben kell beadni -, már az első adag után is 62 százalékos valószínűséggel védi meg az embert a súlyos megbetegedéstől, a második után pedig 94 százalékos valószínűséggel. A haláltól pedig az első adag beadása után két-három héttel 72 százalékos biztonsággal védi meg az embert. Ezek a hatékonysági adatok igazak mind a 70 éven felüliekre, mind a fiatalabbakra.

Hírdetés

Két amerikai orvos, aki szintén vakcinakísérleteket végez, de az izraeli tanulmányban nem vett részt, az AP hírügynökségnek azt mondta: ezek az eredmények biztatók abból a szempontból is, hogy a második adag oltóanyag beadható akár később is, amint ezzel Nagy-Britanniában már kísérleteznek, nem pedig három hét után, ahogy a legtöbb országban csinálják. Valamint nagyobb a valószínűsége annak, hogy elég egy adag is azoknak, akik már átestek a betegségen, amint ezzel Franciaországban kísérleteznek.

A tanulmány a Pfizer vakcinájának csak a hatékonyságáról szól, a biztonságosságáról nem, de utóbbival kapcsolatban eddig egyik országban sem merült fel probléma – jegyezte meg a Reuters.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »