Nagymegyeren már igen, az ország többségében azonban továbbra sem használják ki a geotermikus energiát

Nagymegyeren már igen, az ország többségében azonban továbbra sem használják ki a geotermikus energiát

A geotermikus energiával lakások tízezreit lehetne kifűteni, Szlovákia azonban továbbra sem használja ki az ebben rejlő lehetőségeket. 

A legújabb energiaforrást Késmárkban már felhasználják, azonban további szlovákiai településeken is hasonlóan kellene eljárni. Az említett szlovák településen tesztelés alatt áll egy két és fél kilométer mély geotermikus furat, amellyel jelenleg néhány panelházat, valamint egy óvodát és egy alapiskolát fűtenek ki.

A tesztelési időszakban összesen 1500 lakás csapjaiból folyik geotermikus forrásból származó meleg víz”

– jegyezte meg Ján Ferenčák, Késmárk város polgármestere.

Hírdetés

Szlovákia mindössze a geotermikus forrásai 1%-át használja ki, annak ellenére, hogy ezzel a háztartások tízezreit, sőt százezreit lehetne ellátni. A nagymegyeri termálfürdő már kihasználta az ebben rejlő lehetősgeket, míg a hasonló forrásokkal rendelkező Garamszentkereszt nem él az ebben rejlő potenciállal. A geotermikus energiára való átállás ugyan magasabb költségekkel járna a kezdetekben, hosszú távon azonban ez megtérülne.

Az izlandi látogatás óta eltelt közel négy év, Szlovákiában azonban továbbra sem nőtt a kihasználtság, sőt más megújuló források esetében sem ideális a helyzet. Jelenleg a háztartások 17,4%-a használ megújuló energiaforrást, ez az arány azonban négy éve stagnál.

Számos nyugat-európai államban megszokottá vált a megújuló energiaforrások kihasználása, hasonlót szeretnénk elérni Szlovákiában is”

– tette hozzá Denisa Saková gazdasági miniszter. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »