Nagymacskajaj, avagy a Leopardnak sincs kilenc élete: sorra lövik ki a nyugati tankokat az ukránok alól

Nagymacskajaj, avagy a Leopardnak sincs kilenc élete: sorra lövik ki a nyugati tankokat az ukránok alól

Az ukrán erők megduplázták támadásaikat Donyeck megye területén Bahmutnál és a szomszédos Zaporizzsja környékén, de erőteljes orosz ellenállásba ütköznek, mindkét fél azt állítja, hogy az elmúlt öt napban súlyos veszteségeket szenvedett – hívta fel a figyelmet a Politico, brüsszeli politikai lap.

Az ukrán részsikereket még az orosz védelmi minisztériumához közel álló katonai bloggerek is elismerték, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldos csoport főnöke pedig „szégyennek” nevezte, hogy az ukránok a nemrég orosz kézre került Bahmutnál is mintegy 1600 métert haladtak előre.

Ezzel szemben Zaporizzsja környékén az orosz védekezés eredményesebbnek bizonyult, az Institute for the Study of War (ISW), amerikai agytröszt elemzése szerint az oroszok csütörtökön még visszaverték az ukrán támadásokat. Azonban pénteki elemzésükben már arra hívták fel a figyelmet, orosz forrásra hivatkozva, hogy az ukrán csapatok támadása itt is kisebb sikereket ért el.

NEW: Ukrainian forces continued #counteroffensive operations in at least four areas of the front on June 9, making further gains around #Bakhmut and in Western #Donetsk.

Latest on #Russia‘s invasion of #Ukraine w/ @criticalthreats: https://t.co/ilySwoUjWw pic.twitter.com/3JC2yP98E5

— ISW (@TheStudyofWar) June 10, 2023

Amint arra a Politico is rámutatott, az ukrán katonai vezetés műveleti csendet rendelt el az ellentámadásról, vagyis nem kommunikálják a sikereket vagy kudarcokat. Azonban a hadsereg annyit közölt, hogy az „ellenfél továbbra is védekezik”.

Szombatig Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnök sem ismerte el hivatalosan, hogy az ellentámadás elkezdődött volna. Azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök beszámolt az ukrán ellenoffenzíva megindulásáról, ezzel megtörve a fronton történt eseményektől való távolságtartását.

Mindemellett az oroszok a közösségi média oldalakon arról számoltak be, hogy sikeresen visszaverték az ukrán támadásokat, amelyre már régóta készültek, ugyanis aknamezőket, árkokat és tankcsapdákat is telepítettek.

📝🇷🇺➡️⚔️🏴‍☠️🇺🇸🇩🇪🇺🇦🏴‍☠️⚔️⤵️American-made Bradleys and German-made Leopard tanks destroyed, by Russia

Moscow previously reported that Kiev had lost over 30 armored fighting vehicles in a failed counteroffensive

NATO’s "game-changer" tanks are getting annihilated left and right by the… pic.twitter.com/3msFOzW2dE

Hírdetés

— 🌐World News 24 🌍🌎🌏 (@DailyWorld24) June 10, 2023

Orosz és ukrán források szerint is tegnap mintegy 12 német Leopard, és 15 brit Bradley harckocsit veszítettek Zaporizzsja környékén az ukrán erők.

A brit Royal United Services Institute, egy védelmi és biztonsági agytröszt szerint orosz védelem komoly problémákat okozhat egy ukrán ellentámadásnak. Azt ukrán tisztviselők is elismerték, hogy az ellentámadás során "várhatóan eszközveszteségeket szenvednek majd el".

🧵 In total, during the failed attack in the Zaporozhye axis, the Armed Forces of Ukraine lost at least:

– 5 German tanks Leopard 2A6 and 2A4 (2 destroyed, 1 hit and abandoned, 3 abandoned)
– 6 American infantry fighting vehicles M2A2 Bradley ODS-SA (all hit and abandoned)
– 3… https://t.co/J0UoZMaaGb pic.twitter.com/qMBDFPiYXg

— Lord Bebo (@MyLordBebo) June 9, 2023

Katonai szakértők szerint az ellentámadás kulcsfontosságú helyszíne lesz Zaporizzsja, és már régóta tudni lehetett, hogy ez lesz az ukránok legvalószínűbb fő célpontja. Ugyanis egy sikeres ellentámadás esetén Kijev számára lehetővé válna, hogy Berdjanszk, Melitopol és Tokmak felé nyomuljanak, vagyis elvágják a szárazföldi összeköttetést az orosz csapatok és a Krím félsziget között.

Zelenszkij azonban arra hívta fel csapatai figyelmét, hogy kemény és hosszú munka vár rájuk, és igyekezett mérsékelni a várakozásokat, mondván, hogy a harctéri küzdelem időbe fog telni és súlyos árat kell fizetni érte – utalt az emberáldozatokra.

🇷🇺⚔️🏴‍☠️The defeat of large columns of NATO armored vehicles on the Zaporozhye Front – new footage
▪️The enemy has already suffered very serious losses in the battles in the Orekhovsky direction.
UAV footage shows American BMP M2A2 Bradley ODS-SA, German Leopard 2 tanks and… pic.twitter.com/jOlLKdL7ww

— Zlatti71 (@djuric_zlatko) June 9, 2023

 

⚡️Combat footage from the AFU showing them abandoning a disabled Bradley

This is most likely the same pile that we’ve seen today. pic.twitter.com/DiiKcxsD2g

— War Monitor (@WarMonitors) June 10, 2023

(MN nyomán)

Korábban írtuk: Ez egyébként már az ukrán ellentámadás, ha nem vettük volna észre – végre a zenebohóc is elismerte


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »