Nagykövetek sorát cseréli le Szijjártó Péter

A csütörtöki Magyar Közlönyből kiderül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter több nagyköveti posztra küldött új diplomatákat 2020 első negyedében.

Azt már december vége óta tudni lehetett, hogy a londoni külképviseleten Szalay-Bobrovniczky Kristófot Kumin Ferenc váltja. Ő 2006 és 2010 között Sólyom László államfő mellett a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Kommunikációs Főosztályának vezetője volt, 2012 és 2014 között pedig a kormány nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott. Ezután a New York-i főkonzuli tisztséget látta el, majd pedig Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára volt.

Zágrábban Magyar József Zoltán helyére Demcsák Csaba érkezett, Ottawában felmentették Ódor Bálint Dávidot, és Horváth Márk ideiglenes ügyvivőként látja el jelenleg a vezetői feladatokat Kanada fővárosában – írta a Magyar Közlöny alapján az mfor.hu.

Hírdetés

Áprilisban derült ki, hogy távozik posztjáról a washingtoni magyar nagykövet, miután elfogadott egy felkérést a gazdasági szférából. Az ideiglenes ügyvivő Zombori Dóra. Szabó Lászlót április 15-i hatállyal nevezték ki a Mediaworks Hungary Zrt. vezérigazgatójává, valamint az igazgatóság elnökévé. Liszkay Gábor helyére érkezett, aki váratlanul távozott a médiacég éléről.

A közlöny szerint a felsoroltakon túl rendkívüli és meghatalmazotti nagyköveti kinevezést kapott Kálmán Zoltán, Mile Lajos, Berényi János György és Tóth Natália Ildikó. Kálmánról még február elején született döntés, a többiekről pedig a tavasz folyamán – legutóbb, májusban, Berényiről, aki a stuttgarti főkonzulátuson látja el diplomáciai feladatait.

Mile Lajos jelenleg a kolozsvári főkonzulátust irányítja misszióvezetőként. A nyolcvanas években egyaránt részt vett a Magyar Demokrata Fórum, az SZDSZ és a Fidesz megalapításában, majd MDF-es politikus lett, azután visszavonult a politikától. Legutóbb az LMP tagjaként vett részt a parlament munkájában 2010-2014 között, majd 2014-ben kinevezték kolozsvári főkonzullá – írta a hvg.hu.

Magyarország Európa Tanács melletti, Strasbourgban működő Állandó képviseletének vezetőjét is lecserélték, Kertész Ágnest Rusz Alex Harry váltotta.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »