Nagykorú Felvidéki Zenekarok a Csaplárban és Felvidéki Magyarock Életműdíj

Nagykorú Felvidéki Zenekarok a Csaplárban és Felvidéki Magyarock Életműdíj

A tavalyi nagy sikerű eseményen felbuzdulva a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatója, Takács Tímea és a rendezvény szervezői, a SZMAZE és a nagymegyeri Big Man Pub együttműködésről és a könnyűzenei megmozdulás folytatásáról állapodtak meg. A mini fesztiválon ezentúl mindig fellép a legifjabb generáció egyik tehetséges formációja is az alapítók zenekarai mellett.

Idén a Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén és a Hashtag KN-n is feltűnést keltett CloudBurst lesz ez a csapat. Míg tavaly a Big Man Band és az Expired Passport mellett a HistóRia zárta a műsort, idén egy csallóközi legenda, a RAF-II tölti be ezt a szerepet.

Felvidéki Magyarock Életműdíj

További újításként átadásra kerül az első Felvidéki Magyarock Életműdíj!

A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ, a SZMAZE és a Big Man Pub által alapított, évente átadásra kerülő Felvidéki Magyarock Életműdíj a Dunaszerdahelyi járás olyan, legalább 18 éve létező, magyar nyelven megszólaló könnyűzenei formációinak adományozható, amely saját szerzeményei által és kimagasló művészeti teljesítményével az élőzene varázsát viszi a színpadokra. A díjazottról minden évben az alapítók döntenek. A díjátadó minden évben a Nagykorú Felvidéki Zenekarok a Csaplárban eseményén, a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban valósul meg.

A díj ötletgazdája a „Csaplár” igazgatója, Takács Tímea, az elismerés emblémájának megálmodója Lacza Gergely, a SZMAZE elnöke, grafikai kivitelezője pedig Herencsár Viktória. Maga a fizikai díj egy nyolcad hangjegy és egy elektroakusztikus gitár természetes szimbiózisa magyar nemzeti színű zászlóval. A díjhoz tartozik egy exkluzív, tokkal ellátott díszoklevél és minden évben egy, a díjazott zenekar tagjait ábrázoló egyedi akrilfestmény ifj. Nagy Dániel jóvoltából.

A díj

Mi célból jött létre a rendezvény?

„Tavaly, amikor a szervezők megkerestek engem ezzel az ötlettel, és helyet biztosítottunk számukra, egyúttal meghívást is kaptam a rendezvényre, amit természetesen el is fogadtam. Eddig is tudtam, hogy nagyszerű zenekaraink vannak, de a helyszínen ismét megbizonyosodhattam erről. Mi minden lehetséges módon támogatjuk a felvidéki tehetségeinket, elég ha a Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika, vagy a Dunaszerdahelyi Nyár című rendezvényeinkre gondolunk, de a Csallóközi Vásárban is rendszeresen léptetünk fel hazai formációkat, így természetes volt, hogy e mellé a rendezvény mellé is odaállunk, hiszen ez egyezik a küldetésünkkel is. Például a Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika, melynek ötletgazdája vagyok, már idén ünnepelte 15. jubileumát, s mindig is fontosnak tartottuk, hogy a rendezvényen ne csak külföldi, hanem hazai előadók is fellépjenek.

Hírdetés

Sokszor szembesültem azzal, hogy ezek a nagyszerű zenekarok gyakran méltánytalan helyzetben vannak, és nem igazán vannak megbecsülve, kiemelve az adott zenei műfaj keretében. Leszámítva a Harmónia-díjat, ami egy nagyszerű kezdeményezés, nincs egy díj, nincs egy elismerés. Amikor végignéztem ezt a rendezvényt, éreztem, hogy nagyobb elismerésre van szükségük ezeknek a zenekaroknak, és ezen felbuzdulva kerestem meg a szervezőket, hogy legyen ennek egy folytatása, de egyben emeljük is a »tétet«: társuljon mellé egy díj is, hogy ezek az együttesek lássák értelmét a munkájuknak, lássák értelmét annak, hogy nem hiába volt ez az elmúlt 10-40 vagy akárhány év, amit ebbe belefektettek, és ez egy további motiváció lehet a tekintetben, hogy mindenképpen folytassák.

Az egyik célja ennek a rendezvénynek és a Felvidéki Magyarock Életműdíjnak az, hogy akiknek lehetőségük van koncerteket szervezni, odafigyeljenek és meghívják ezeket a periférián lévő zenekarokat, mert ha nem adunk nekik teret, akkor elveszthetik a motivációt, és megszűnhetnek ezek a formációk, amelyek ugyanúgy a felvidéki magyar zenei kultúra és zenei »történés« részei, mint mások. A fiatalok között is sok a tehetséges, ezért arra gondoltunk, hogy minden évben mutassunk be egy olyan zenekart is, amelynek a tagjai még szinte pályakezdők, de már valamit mégis letettek az asztalra. Fontosnak tartom ugyanis, hogy utánpótlás is legyen, és ne csak egy rétegközönség látogasson ki, hanem a fiatalabb korosztály figyelmét is fel szeretnénk hívni arra, hogy vannak itt velünk egykorúak is, akik jól zenélnek.”

Takács Tímea

Az est programja:

16:30 – kapunyitás17:00 – CloudBurst18:00 – Expired Passport19:20 – Big Man BandA  Felvidéki Magyarock Életműdíj ünnepélyes átadása20:40 – RAF-II

A belépés ingyenes, becsületkasszás.
Büfé a helyszínen üzemel.

A rendezvény Facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/3668115943441015

 

A rendezvény támogatói: Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ, Thermal Corvinus, Péntek István, Lázok Attila, továbbá Csallóközcsütörtök, Nyárasd, Ekecs és Vásárút községek önkormányzatai.

(Sajtóközlemény)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »