Nagyban paktált le Oroszország Indiával

Több tízmilliárd dollár értékű védelmi és energetikai megállapításokat írt alá szombaton Indiában Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai kormányfő.

Az egyik megállapodás értelmében Moszkva Sz-400-as Triumf típusú légvédelmi rakétarendszert fog szállítani Újdelhinek. Az NDTV indiai hírcsatorna értesülése szerint négy rakétarendszer fog Indiába érkezni, összesen 5,8 milliárd dollár értékben.

A legkorszerűbb orosz légvédelmi rakétarendszer repülőgépek, robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas, 400 kilométeres hatókörben. Moszkva nemrég telepített Sz-400-as rakétarendszert Szíriába.

Hírdetés

Az orosz elnök és az indiai kormányfő a BRICS-országok csúcstalálkozója alkalmából találkozott Goában. A most aláírt egyezmények értelmében a légvédelmi rakétarendszeren túl India harci helikoptereket és hadihajókat is vásárol Oroszországtól.

A védelmi megállapodásokon kívül energetikai egyezményeket is aláírtak, egyebek mellett arról, hogy Oroszország két további reaktorblokkal látja el a dél-indiai Kundankulamban működő – orosz technológiával megépített – atomerőművet.

A Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság alkotta BRICS-csoport tanácskozása vasárnapig tart. A világ népességének 53 százalékát kitevő országcsoport azzal a céllal kezdett együttműködni 2011-ben, hogy ellensúlyozzák a Nyugat befolyását a világ ügyeinek irányításában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »