Nagyapám: Horthy Miklós

Nagyapám: Horthy Miklós

A „Nagyapám: Horthy Miklós” című dokumentumfilmben a kormányzó unokája beszélt nagyapjáról.

A kormányzó unokája, ifj. Horthy István a Trianon 100. évfordulóján bemutatott filmben emlékszik vissza nagyapjára és az emigrációban töltött évekre. ifj. Horthy István jelenleg is Londoban él, s csupán másfél éves volt, mikor elvesztette édesapját, aki a keleti fronton lelte halálát 1942-ben. Bár sok saját emléke nincs (életkorából fakadóan nem is lehet) nagyapja kormányzói tevékenységéről, de a későbbi években közel kerültek egymáshoz. Az unoka emlékei szerint nagyapja „derűs és kedves” ember volt, de utálta a bolsevizmust, főleg annak korábbi magyarországi megjelenése miatt. 

Az nekem világos, hogy nagypapa nem tudta, mit kell kezdeni egy ilyen emberrel, mint a Hitler” – mondta Horthy István, mikor szóba kerül a kormányzó Hitlerhez való viszonya. 

Nem tőle hallottam, hanem édesanyámtól, hogy mikor nagyapám először találkozott Hitlerrel, Hitler még kérdezett, hallgatott másokra, és nagyon érdeklődött a dolgok iránt.Másodszor már nagyon rossz benyomása volt róla.

Hírdetés

Egész megváltozott, a tekintete homályos lett, semmit nem kérdezett, érezte, hogy ő Európa uralkodója, és nem kell másokra hallgatnia.

Az egykori kormányzó azt is elmesélte unokájának, hogy felmerült benne Hitler meggyilkolásának ötlete. Horthy István szerint a náci megszállás után nagyapja ugyan kormányzó maradt, de egyre fogyott körülötte a levegő. Az unoka szerint a kormányzó nem tudta, mi történik az elhurcolt zsidókkal, de amikor kézhez kapta az auschwitzi jegyzőkönyvet 1944. július elején leállíttatta a deportálásokat.„Meg vagyok győződve, hogy a nagypapám ezt nem akarta, sőt, azt hiszem, majdnem nem hitte el, hogy ilyen van.

De ha valaki úgy érzi, hogy az ő felelőssége volt – és persze ő volt az államfő, úgyhogy talán jogi szempontból felelős is volt –, én legmélyebben a család nevében és a nagyapám nevében (…)bocsánatot szeretnék kérni azoktól, akik szenvedtek.

Mert mind emberek vagyunk, mind hibázunk. Lehetetlen, hogy a nagyapám nem hibázott. Persze, hogy hibázott. Csak az Isten tud tökéletesen cselekedni. Úgyhogy nekem illik bocsánatot kérni” – mondta ifj, Horthy István, Magyarország egykori kormányzójának unokája a filmben.

Neokohn – Mandiner


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »