Nagy változás várható a Dunán

Nagy változás várható a Dunán

Továbbra is alacsony a vízállás a Duna budapesti szakaszán, de a folyó vízgyűjtő területein egy hét múlva jelentősebb csapadék várható, és enyhül az időjárás, ami megemelheti a vízszintet.

Az elmúlt napokban a Duna és más folyók hazai szakaszán igen alacsony volt a vízszint – tájékoztatott a szóvivő. Előbbi vízállása a fővárosi szakaszon 62 centiméter, ez a szám 30-cal magasabb mint az októberben mért rekord – mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

„Már nagyon régóta 1 méter alatt van Budapestnél a vízszint” – hangsúlyozta Siklós Gabriella.

Hírdetés

Augusztus közepe óta jellemző, hogy a Magyarország kisebb és nagyobb folyóinak vízszintje nem sokkal a valaha mért legkisebb vízállások felett van, azóta ez szinte folyamatosan stagnál.

A Tisza jelenleg átlagosan 50 centiméterrel van magasabban, mint a negatív rekordja idején volt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint az elmúlt napok – hazánkra jellemző – csapadékos időjárása nem változtat számottevően a helyzeten, a vízszint növekedéséhez ugyanis a vízgyűjtő terület időjárásának kedvező alakulása szükséges. Ezekben a térségekben pedig már havazott, így ennek elolvadása szükséges a vízállás emelkedéséhez.

„Az elkövetkező egy-két napban várható, hogy 1-2 deciméteres vízszintemelkedés lesz” – mondta Siklós Gabriella, hozzátéve: valószínűleg jelentősebb csapadék és enyhébb időjárás lesz egy hét múlva a vízgyűjtő területen, így az után lehetséges nagyobb szintnövekedés.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »