Nagy változás szombattól – ennyit kell fizetni a tesztért

Nagy változás szombattól – ennyit kell fizetni a tesztért

A tisztiorvosi szolgálat kereken 100 mintavételi pontot jelölt ki a sárga vagy piros országból hazatérő turistáknak. A szervezet honlapja alapján úgy tűnik, a szolgáltatásnak egységes ára lesz.

Péntek hajnalra tette közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján azoknak a vizsgáló helyeknek a listáját, ahol elvégeztethető a koronavírus kimutatására szolgáló önköltséges PCR-teszt – hívta fel a figyelmet a Népszava.

A mintegy száz helyszínen zömében magánszolgáltatók biztosítják a vizsgálatot. A szolgáltatók a mintavételért 3500 forintot, a tesztért további 27 000 forintot számlázhatnak. Az angol nyelvű igazolás további 1000 forintba kerül. Azt is ígérik, hogy

az átlagosan 30 500 forint ellenében a tesztek eredménye 24 óra alatt elkészül.

Akinek ennél gyorsabban van szüksége a leletre, az 30 500 forint helyett 45 700 forintért juthat még aznap ehhez, feltéve, ha délelőtt tíz óráig megtörténik a mintavétel. Ugyanennyit kell majd fizetni akkor is, ha valaki szombati napon kéri a vizsgálatot – teszik hozzá.

Szombattól a Magyarországra érkező fizeti

Közben a tisztifőorvos az M1 műsorában arra emlékeztetett, szombattól a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek kell fizetniük a kéthetes kötelező házi karantént kiváltó PCR-teszteket.

Az országba lépők a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át, kapnak egy értesítést a kötelező karantén elrendeléséről, valamint egy piros cédulát, amit kötelesek elhelyezni a lakásuk ajtaján – ismertette Müller Cecília.

Aki mentesüni szeretne a karantén alól, annak az országba lépést követően

kérelmet kell benyújtania a területileg illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz,

Hírdetés

melynek díja háromezer forint. A kérelmező ezután kap egy rendelkezést, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet.

A tisztifőorvos ismertette: a mintavételi helyek felkereséséhez

tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni,

és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni.

A teszt eredményét e-mailen vagy – az ügyfélkapuval rendelkezőknek – az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül küldik el a laboratóriumok, az eredményről a kérelmezőnek kell tájékoztatni a hatóságot (a területileg illetékes kormányhivatal kerületi vagy a járási hivatal népegészségügyi osztályát).

A sárga besorolású országból érkezők az első negatív PCR-teszt után elhagyhatják a karantént, de kötelező elvégezniük a második tesztet is. A piros besorolású országból érkezők a második teszt eredményéig kötelesek karanténban maradni – emelte ki Müller Cecília.

Kitért arra is: a karantén, illetve a tesztelés kötelezettsége alól mentesül az, aki a határon bemutat két, a Magyarországra lépést megelőző 5 napon belül, de 48 óra különbséggel elvégzett, negatív PCR-tesztet vagy egy igazolást arról, hogy az elmúlt fél évben átesett a koronavírus okozta betegségen.

Hozzátette:

piros besorolású országból külföldi állampolgár nem léphet be

Magyarországra, a sárga besorolású országokból belépő nem magyar állampolgárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a magyarokra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: semmelweis.hu

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »