Nagy változás jön a gyógyszertárakban

Nagy változás jön a gyógyszertárakban

Március közepétől a homeopátiás termékek mellé tájékoztatót is adnak a patikusok. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy a szer hatásosságát nem igazolták klinikai vizsgálatok – erősítette meg a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Az Országgyűlés tavaly decemberben szavazta meg azt a jogszabályt, amely előírja a gyógyszertáraknak, hogy ha homeopátiás szert adnak ki, akkor ehhez írásos tájékoztatást kell mellékelniük. Ennek szövegéről a Magyar Gyógyszerészi Kamara készített egy ajánlást, amelyet a patikák használhatnak. A tájékoztató első mondata szerint:

a homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt

– mondta az InfoRádiónak Hankó Zoltán, a szervezet elnöke. A dokumentumban szerepel továbbá, hogy a készítmény szedése nem helyettesíti az orvosi konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A tájékoztatás szerint fel kell keresni a kezelőorvost, amennyiben a tünetek a készítmény használata után is fennmaradnak, esetleg súlyosbodnak.

Az eredeti tervek szerint ez a szöveg a blokkra került volna, de ez egyelőre nem megoldható, így a rendszer külön nyomtatja majd ki – tette hozzá Hankó Zoltán. A tájékoztatás nem váltja ki a konkrét készítményhez tartozó, adott betegséggel kapcsolatos felvilágosítást, ezt a gyógyszerésznek kell elmondania – hangsúlyozta a szakértő.

A homeopátia ellen az elmúlt években több szervezet is felszólalt.

Hírdetés

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia már 2015-ben kezdeményezte, hogy a homeopátiás készítményeket vessék alá ugyanolyan hatásossági vizsgálatoknak, mint a hagyományos gyógyszereket.

Két évvel később az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete szakvéleményt adott ki, amely szerint nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség ellen hatékony lenne, sőt kártékony is lehet, ha eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől.

Tavaly augusztusban a Magyar Tudomány Akadémia állásfoglalásban sürgette a nem hagyományos orvoslásra vonatkozó jogi szabályozást. A homeopátiát itt is hatástalannak nevezte Mandl József, az állásfoglalás egyik szerkesztője, hozzátéve: így nem tekinthető komplementer medicináknak.

A decemberben elfogadott jogszabály nem jelenti azt, hogy a homeopátiás készítmények lekerülnek a patikák polcairól, mivel az erre vonatkozó uniós irányelv lehetővé teszi ezek forgalmazását. A direktívában csak annyit kötnek ki, hogy

ha nem bizonyítható a készítmény hatékonysága, akkor ezt a termék címkéjén jelezni kell.

Amerikában 2016-ban fogadtak el egy hasonló szabályozást.

Magyarországon a lakosság 2-4 százaléka használt már homeopátiás gyógyszert – derült ki a Homeopátiás és Antropozofikus Orvosi Termékek Európai Szövetségének a Világgazdaságban idézett adataiból. Belgiumban, Litvániában és Svájcban a lakosság 7-10 százaléka vett már homeopátiás terméket a patikákban, Ausztriában, Franciaországban és Németországban az arány eléri a 11-13 százalékot. A homeopátia és az alternatív gyógyászerek piaca az unióban meghaladja az 1 milliárd eurót, az Egyesült Államokban pedig a 3 milliárd dollárt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »