Nagy sikerrel zárult a VI. Ősök Napja ünnep

Nagy sikerrel zárult a VI. Ősök Napja ünnep

Óriási sikerrel zárult a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepe. Az elmúlt év komor válsághelyzete után, a családokat, gazdaságot, hagyományőrző közösségeket súlyos helyzetbe hozó járványveszély lecsillapodásával csak reménykedni mertünk egy szép ünnep megvalósulásában. Az Ég meghallgatta kívánságainkat, és a 2021. évi Ősök Napja ünnepünk fényesen valósult meg. Hatalmas tömegek érkeztek a bugaci pusztába, hogy együtt ünnepeljük az élet újraindulását, és az őseink hagyományát.

A hatodik alkalommal megrendezett Ősök Napjára a Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek magyar hagyományőrzők, illetve a rokon népeink országaiból is szép számmal jöttek vendégek és látogatók, így a kiérkező közönséggel együtt közösen ünnepelhettük a magyar ősök napját, illetve a közös pusztai, nomád hagyományainkat. Már a pénteki napon is az eddigi Ősök Napja ünnepek “nyitó napi” látogatószámát jóval meghaladó létszámú vendég érkezett. Majd a szombati napon a 2019-es rekord nézőszámú Ősök Napja “fő napjának” látogatottságát is jócskán felülmúlta az idei ünnepre kiérkezett közönség száma.

Ezúton is köszönjük a bugaci pusztára kisereglett százezres tömegnek (résztvevőknek, segítőknek, rendfenntartóknak, vendégeknek, látogatóknak, hagyományőrzőknek), hogy a rekkenő forróság ellenére, minden komolyabb probléma nélkül, méltóságteljesen ünnepeltek!

Az idei ünnep nem csak látogatószámban múlta fölül a  két évvel ezelőtti Ősök Napját, hanem a megszervezett programok nagyságát tekintve is. Másodszor került megrendezésre a Nomád Vonulás című program, amely a Árpád népének, a honfoglalás-kori magyar nemzetnek, a Kárpát-medencébe érkezésére emlékezett. A Vonuláson több mint 260 lovas és 5-600 gyalogos hagyományőrző vett részt. A seregszemlén is komolyan bővült a korhű fegyverzettel és viselettel rendelkező hagyományőrző csapatok száma.

A hagyományőrző sportversenyek is kibővültek 2021-ben. Az idei lovasversenyek egyik közönségsikere a köböre viadal volt, ahol a nomád “lovasfoci” (inkább rögbi) csapatok mérték össze tudásukat. A Puszta Vágtán (gyorsasági lovasversenyen), a Puszták Népe Lovasviadalon és a Lovasbirkózó Kupán kívül, Lovasíjász verseny is megrendezésre került. Az övbirkózáson felnőtt és ifjúsági kategóriákra bontva mérhették össze tudásukat a versenyzők. Az emberpróbáló, nagy erőt és ügyességet kívánó szablyavívó, illetve vértes hadivívó versenyek mellett az idei íjászversenyek lettek kibővítve. A már hagyománnyá vált Harci Íjászaton kívül most egy Távlövő Íjászverseny is megrendezésre került. (Az eredmények lejjebb olvashatják.)

Az idei évben is több ezer látogató tekintette meg az Ősök Napja tudományos kiállításait. “A hunok hagyatéka és Árpád népe”, régészeti – antropológia kiállítást a Magyar-Turán Alapítvány a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével rendezte meg. Új kiáltáselemként a tárlatra érkező látogatók megtekinthették egy hun lovasharcos teljes rekonstrukcióját, szemkápráztató hun ékszerrekonstrukciókat, és korabeli lószerszám, illetve nyereg fajtákat.  A hun korszakot bemutató régészeti, antropológiai kiállítások mellett, “Hunok, avarok, magyarok, besenyők” – régészeti és antropológiai kiállítások is megtekinthetőek voltak az Ősök Sátraiban. Az idén felállításara került a Trianon Sátor, ahol az elszakított országrészeink képviselői hozták magukkal a szülőföldjük üzenetét.

Az Ősök Napja ünnepe megmutatta, hogy a magyar nép a bajban, a nehéz időben is képes az összefogásra, a hagyományőrző közösségek a kitartásuk, áldozatvállalásuk mentén egy nagy és szép ünneppel tették lehetővé, hogy a Kárpát-medence magyar nemzetrészei idén is méltóságteljesen emlékezhessenek magyar Őseinkre.

A rendezők ezúton mondanak köszönetet a programok megvalósításában segédkező múzeumok és tudományos intézetek munkatársainak, a lovas és gyalogos hadi hagyományőrző csapatoknak, a lovasoknak, hagyományőrzőknek, zenészeknek, műsorvezetőknek, a rendfenntartóknak, orvosoknak és mentősöknek, a parkolásban és forgalomirányításban dolgozóknak, és az építésben, bontásban segédkező önkénteseknek.

Találkozunk szeptembertől a Magyar Turán Alapítvány által szervezett hagyományőrző sportversenyeken, kiállításokon, előadásokon és jövőre a Kurultajon!

 

A hagyományőrző sportversenyek eredményei

 

Övbirkózás:

Felnőtt: -75kg

1. Szatmári György

2. Horváth Mihály

3. Horváth Péter, Sánta László

Felnőtt: +75kg

1. Gunics Endre

2. Balog Máté

3. Szabó Frigyes, Földi Csanád

Ifjúsági: -55kg

1. Stefanek Hunor

2. Pocsári Alex

3. Pinke Bence, Nagy Áron

Ifjúsági: +55kg

1. Lajtos Erik

2. Rafael Dániel

3. Csiszár Adrián, Szekeres Levente

 

Harci Íjászat:

Férfi:

1. Koczka László

2. Szécsényi Ádám

3. Apostol Kostov

Hírdetés

Női:

1. Klányi Kitti

2. Szász Nikolett Holan

3. Schüszler Anna Villő

Távlövő Íjászverseny:

1. Mónus József   (460 m)

2. Szatmári István   (395 m)

3. Dr. Rácz Attila    (385 m)

 

Lovasbirkózás:

-85Kg

 1. Turcsányi Gábor

2. Vig Bálint

3. Gémes József

+85Kg

 1. Ujaczki András

2. Ujaczki Miklós

3. Chemez Farkas

 

Szablyavívás:

1. Apostol Kostov

2. Pataki András

3. Szűcs Mihály

 

Vértes Hadivívás:

1. Egervári Máté

2. Karádi Attila

3. Apostol Kostov

 

Puszták Népe Lovasviadal:

1. Déri Barnabás

2. Balogh Péter

3. Őri Márton

 

Lovasíjász Bajnokság:

1. Leidinger Dániel

2. Zatykó Levente

3. Lakatos Valentin

 

Puszta Vágta Lovas Gyorsasági Verseny:

1. Vig Bálint                       (Csengele)

2. Tompa Balázs                (Szittya)

3. Oroszi Attila                 (Bella)

 

Köböre Bajnokság:

1. Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület

2. Lovas Betyár Közösség

3. Keleti Végek Őrzői

 

Gratulálunk a győzteseknek és tisztelet minden versenyzőnek!

 

 

 


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »