Nagy rágalom Kis Jánostól

Nagy rágalom Kis Jánostól

Felháborodások, nyílt levelek, tiltakozások kísérték Demeter Szilárd egyik írását. Más egyéb ügyek is élesítették az erkölcsi érzéket, főképp baloldalon. Teljesen rendben van ez, a rossz ne maradjon titokban, a leleplezés egészséges légkört hoz (vagy nem). Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Kis János súlyos és hazug rágalmai felháborítják-e majd a gyakorlott háborgókat.

Miről is van szó? A Magyar Narancs karácsonyi dupla számában van egy hosszú interjú a liberális oldal emblematikus tekintélyével, Kis János filozófussal. Ő amolyan prófétaféleség szinte az egész ellenzéki oldalon, bölcs, komoly és higgadt alakként ismert. Az interjú elején kijelenti: „Egyedül december első hetében ezernél több ember halt meg. Ezernél több ember, akik élhetnének, ha nincs a járvány: ez fájdalmas és megrendítő. És ki tudja, közülük hányan élhették volna túl a betegséget, ha a magyar egészségügy nem lenne szétrohasztva, az állam pedig üzemszerűen működne. Mi a nemzeti tragédia, ha ez nem az? Ne kerteljünk: ez a tragédia személy szerint Orbán Viktor lelkén szárad.”

Az utolsó mondatot a szerkesztők a címlapra tették, nagyon helyesen, mert valóban ez a cikk lényege.

Mi ezzel a kijelentéssel a probléma? Szerintem ez nem szorul magyarázatra, nem is fogom hosszasan elemezni a mondatot, hátterét, az ellenérveket. Nem. Rágalom ellen nincs ellenérv. Kis János gyakorlatilag azt állítja, Orbán egy tömeggyilkos, rengeteg ember haláláért személyesen ő felelős. Ez nyilvánvalóan valótlan. A kijelentés egyedüli célja, hogy az ellenfelet démonizálja és gonosztevőnek mutassa be. De mit is kell ezen leleplezni? Azt, hogy Kis ezt őszinte és tárgyilagos beszédnek mutatja be, de valójában durva és aljas rágalom. Miért? Hosszabb magyarázatot továbbra sem adok. De egy érvet megemlítek: Orbán dokumentálhatóan rengeteget tett a járvány terjedése ellen, az emberi életek megmentéséért. Lehet, hogy nem a legjobb döntéseket hozta meg minden egyes esetben, de a szándék és az erőfeszítés vitathatatlan. Erre mondja Kis: te ölted meg őket. A járvány és a védekezés kellős közepén ez bizony aljas beszéd.

Nemcsak arról van szó, hogy nem igaz a kijelentés, hanem arról, hogy ez rosszindulatú és aljas beszéd. Az értelmező szótárban ez található az „aljas” címszó alatt: „Olyan személy vagy csoport, aki, amely alantas indulatoktól vezettetve, céljai megvalósításában minden emberi és erkölcsi szempontot elvet, s eszközeiben sem válogatós; hitvány, gyalázatos.” Nem arról van szó, hogy Kisre általánosan jellemző vonás lenne ez. De erre az esetre teljes mértékben illik. Kis Orbánt el akarja az útból tüntetni, és erkölcsileg is meg akarja semmisíteni.

Gondoljunk bele: nem nagyon létezik a tömeggyilkosságnál súlyosabb vád. Ez a legsúlyosabb, amit ember elkövethet. Ezzel hazug módon vádolni valakit szintén rendkívüli súlyú.

Hírdetés

Várom a tiltakozó levelek özönét, balról. Kis János jelenleg is a CEU egyetemi professzora. Várom a lemondását követelő kiáltványt, szintén balról, mondjuk Parti Nagy Lajostól, aki már gyakorlott a műfajban (Demeter ellen már írt egy ilyet). Kis János tekintélyének most össze kellene omolnia a baloldalon. Ha ez nem történik meg, akkor nagy gond van az erkölcsi érzékkel arrafelé. Vagy Kis legalább mondjon le, ismerje el bűnét, mint Szájer József. Vagy Kis ennél alacsonyabb színvonalat képviselne? Aggódva várom a fejleményeket.

Longauer László

A szerző újságíró, Hetek.hu

www.magyarnemzet.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »