Nagy pusztítással érkezett meg a Milton hurrikán Florida partjaihoz – Képekkel

Nagy pusztítással érkezett meg a Milton hurrikán Florida partjaihoz – Képekkel

Nyitókép: SITA

A hurrikán érkezése előtt több tornádó is átvonult Florida középső részén, ezekben az órákban pedig jön Milton, amelyet a meteorológiai előrejelzések alapján Joe Biden az „évszázad viharának” nevezett.

A floridai hatóságok a Nemzeti Gárda 10 ezer tagját mozgósították a mentési munkálatokra, de a hurrikán átvonulása idején ők sem tartózkodhatnak az utcán, az mindenki számára életveszélyes jelenleg. Ezen kívül 20 millió élelmiszercsomag és 40 millió liter ásványvíz áll rendelkezésre az ideiglenesen fedél nélkül maradók ellátására.

A Milton csupán két héttel azután érkezett Floridába, hogy szinte ugyanezen a területen a Helene hurrikán pusztított – az átvonuló viharban 225 ember vesztette életét Florida, Georgia, Dél-Karolina, Tennessee, Virginia és Észak-Karolina államokban.

Hírdetés

A BMO Capital Markets becslése szerint a vihar levonulása után a biztosított károk legalább tízmilliárd dolláros nagyságrendűek lehetnek majd, az összesített anyagi kár 75 milliárd dollárra is rúghat.

A Mexikói-öböl térségének eddigi legpusztítóbb hurrikánja a Katrina volt, amely 2005-ben csapott le New Orleansra és az öböl partvidékére – közel 1400 halálos áldozatot követelt, és 120 milliárd dolláros kárt okozott.

A hurrikán „széle” tehát két és fél órán keresztül pusztított, de ahogy áthaladt felettük, a vihar „közepe” alatt minden újra elcsendesedett, és ekkor kihasználták az időt, hogy a kutyákat gyorsan kivigyék sétálni.

– mesélte el személyes tapasztalatait az Euronewsnek Palkó Dániel, aki Florida nyugati partvidékének középső részén fekvő Sarasotában vészelte át a Milton pusztítását.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »