Nagy Márton: Szlovákia a békében is szövetségesünk

Nagy Márton: Szlovákia a békében is szövetségesünk

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szlovákiai látogatásán a szlovák kormány több tagjával tárgyalt, amelyek keretében együttérzését és jókívánságait fejezte ki a Robert Ficót ért merénylet miatt; nyomatékosította, hogy az ilyen tettek elfogadhatatlanok, egyben mielőbb békére van szükség – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény ismerteti: Szlovákia 2023-ban Magyarország 2. legfontosabb kereskedelmi partnere volt, miközben a szlovák közvetlen tőkebefektetések állománya több mint 200 millió eurót tett ki 2022-ben. Szlovákia a magyar vállalkozások 8. legmeghatározóbb célországa, a Szlovákiába áramló magyar kifektetések meghaladták az 1,5 milliárd eurót. A két ország közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok erősödését jelzi, hogy 2010 óta az export csaknem duplájára (93 százalékkal), a kereskedelmi forgalom pedig több mint kétszeresére (127 százalékkal) nőtt.

Az NGM tájékoztatása szerint Nagy Márton Erik Tomas munka-, család- és szociális ügyekért felelős miniszterrel folytatott megbeszélésén kifejtette, hogy a magyar kormány 2030-ig az aktivitási rátát a 20-64 éves korosztály tekintetében a jelenlegi 81 százalékról 85 százalékra kívánja növelni, amely érdekében célzottan támogatja a hazai, mintegy 300 ezerre tehető munkaerőpiaci tartalék foglalkoztatásba történő bevonását. Emellett a tárcavezető bemutatta az új magyar vendégmunkástörvényt és a kapcsolódó jogszabályi környezetet. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el. Denisa Sakovia miniszterelnök-helyettessel, valamint Richard Rasi befektetésekért, regionális fejlesztésért és informatizációért felelős miniszterrel folytatott megbeszélésén a nemzetgazdasági miniszter rámutatott a külföldi működőtőke további beáramlásának fontosságára.

Nagy Márton kifejtette, hogy az egyre erősödő gazdasági fejlődés és a duális gazdaságok oldása érdekében össze kell kapcsolni a külföldi és hazai tulajdonú vállalkozásokat, szektorokat. Ennek egyik eszköze a hazai kkv szektor exportképességének javítása és a beszállítói láncokban betöltött szerepének történő megerősítése. A nemzetgazdasági miniszter rámutatott, hogy az elektromos autózás jelenti Európa jövőjét, ezért az elektromos autózás térnyerésének felgyorsítása érdekében új, uniós szintű autóvásárlást ösztönző programra van szükség, amely egyaránt irányul a gyártókra és a vásárlókra. Egyben hangsúlyozta, hogy lépéseket kell tenni egyebek közt a használt autók piacképességének javítására és a megfelelő töltőhálózat megteremtésére. Az akciótervet a soros magyar elnökség alatt, a kormány egy „white paper-ként” fogja bemutatni a Versenyképességi Tanács július 8-9-i ülésén, amelyben számít a szlovák partnerének támogatására.

Hírdetés

Nagy Márton Ladislav Kamenicky szlovák pénzügyminiszterrel történő tárgyalásán kiemelte, hogy nem csak Magyarországon, de egész Európában szigorú költségvetési gazdálkodásra van szükség, amelyet szem előtt tartva meg kell teremteni a költségvetési egyensúly és a gazdasági növekedés támogatásának összhangját a versenyképesség európai szintű növelése érdekében. A miniszterek kitértek az extraprofitadók kérdéskörére is. Nagy Márton ezzel kapcsolatosan kifejtette, hogy az extraprofitadók betöltötték szerepüket, hozzájárultak a családok és a vállalkozások megvédéséhez, egyben értelmes vitának tartotta azt, hogy meddig érdemes ezen adók benntartása a gazdaságban. Mindemellett rámutatott a lakossági állampapírok államadósság finanszírozásában betöltött kiemelt fontosságára.

Nagy Márton látogatása összegzéseként megállapította, hogy Magyarország egy sikeres európai és szlovák gazdaságban és békés Európában érdekelt, ezért üdvözölte, hogy Magyarország mellett Szlovákia is a béke hangján beszél – tájékoztatott az NGM közleményében.

MTI

Borítókép: MTI, Balogh Zoltán

The post Nagy Márton: Szlovákia a békében is szövetségesünk appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »