Nagy János: kisebbségben csak azok a közösségek tudnak megmaradni, amelyeknek van gondolkodni és cselekedni tudó és akaró értelmisége

Nagy János: kisebbségben csak azok a közösségek tudnak megmaradni, amelyeknek van gondolkodni és cselekedni tudó és akaró értelmisége

Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola mesterképzésben részt vett végzőseinek diplomaátadó ünnepségén kijelentette: kisebbségben csak azok a közösségek tudnak fenn- és megmaradni, amelyeknek van gondolkodni és cselekedni tudó és akaró értelmisége, ezért a kárpátaljai magyarság továbbra is számíthat az anyaország nemzeti kormányának segítő támogatására.

Kölcsey Ferenc a nemzeti megújulás programját hirdette meg a „Hass, alkoss, gyarapíts” gondolatával, és „erősen érezzük” ennek a mondatnak a súlyát a Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában – kezdte ünnepi beszédét Nagy János államtitkár. „Aki hatni, alkotni és gyarapítani akar, az a cselekvő hazaszeretet hírnöke, a jövő, a reménység embere” – jelentette ki. Szavai szerint a magyaroknak „nem a múlttal, hanem a messze jövendővel” kell komolyan összevetniük a jelent.

Nagy János kifejtette: „lesz helye és szerepe a magyaroknak a jövendő Kárpátalján is”, és erre a legjobb példa a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola három évtizedes sikertörténete, amikor is „egy maroknyi magyar összehajolt, és résnyire nyitott egy ajtót a magyar jövendő felé”, amely idővel ablakká, ajtóvá majd pedig kapuvá szélesedett. Napjainkra nem csupán egy felsőoktatási intézmény alakult ki, hanem „egy kis magyar világ” óvodákkal, általános iskolákkal, szakiskolákkal, líceumokkal, kollégiumokkal – fogalmazott. Nagy János megerősítette: Magyarország kormánya mindent el fog követni azért, hogy a kárpátaljai magyar nemzeti közösség megkapja azokat az emberi és polgári jogokat, amelyek őshonos kisebbségként megilletik őket az Európai Unióba vágyó és váró Ukrajnában.

Hírdetés

A Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár felhívta a végzősök figyelmét arra, hogy a friss diplomások – a magyar jövő pedagógusai, közgazdászai, történészei, nyelvészei, matematikusai – küldetést teljesítenek. Magyarország nemzeti kormánya a magyar oktatás elősegítésére és a főiskola működésére, fejlesztéseire az elmúlt 14 évben 26,5 milliárd forintot fordított – közölte az államtitkár. Szavai szerint a kárpátaljai magyarság továbbra is számíthat az anyaország nemzeti kormányának segítő támogatására. „Hassanak, alkossanak, gyarapítsanak, és akkor Kárpátalja fényre derül. Isten óvja Magyarországot, Isten óvja Kárpátalját! – zárta ünnepi gondolatait Nagy János.

Évértékelő beszédében Csernicskó István rektor kiemelte: a folyamatosan fejlődő és bővülő főiskola a beregszászi kistérség egyik legjelentősebb munkáltatója, és „ezzel közvetlenül és közvetve az egyik legjelentősebb adóbefizetője is”. Kiemelkedő eredmény, hogy jelenleg a beregszászi az egyetlen nemzetközi akkreditációval rendelkező intézmény egész Ukrajnában. A főiskola rektora közölte, hogy eddig 4015 felsőfokú végzettséget igazoló oklevelet adtak át. Közlése szerint az idei tanévben Kárpátalja különböző oktatási intézményeiben összesen 627 olyan óvónő, tanító és tanár dolgozik, akik a beregszászi főiskolán szereztek pedagógus végzettséget.

Az ünnepségen Orosz Ildikó, a főiskola elnöke, és Csernicskó István rektor 74 magiszteri diplomát adott át a végzősöknek.

MTI

The post Nagy János: kisebbségben csak azok a közösségek tudnak megmaradni, amelyeknek van gondolkodni és cselekedni tudó és akaró értelmisége appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »