Nagy gellert kaphat Clinton kampánya

Az elnökválasztási kampány finisében okozhat még kellemetlen pillanatokat a felújított e-mail-botrány a demokrata jelölt számára. James Comey, az FBI igazgatója ugyanis a kongresszusnak küldött levelében jelentette be a döntést, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) újraindította a nyomozást Hillary Clinton e-mailjeinek ügyében. Comey arról tájékoztatta a képviselőket és a szenátorokat, hogy munkatársai – miközben egy ettől független ügyön dolgoztak – új elektronikus levelekre bukkantak, amelyek „hozzátartoznak” a Clinton-féle e-mailek korábbi vizsgálatának ügyéhez. Közlése szerint az FBI-nak át kell néznie ezeket a leveleket is, hogy megállapítsa, tartalmaznak-e titkosított információkat, s ennek fényében az FBI korábbi döntése – miszerint nem javasol vádemelést a demokrata párti elnökjelölt ellen – változatlanul érvényes-e. Comey arról nem tájékoztatta a törvényhozókat, hogy hol és hogyan találták meg a leveleket, s várhatóan mennyi ideig tart majd az átvizsgálásuk.

Júliusban az igazgató úgy foglalt állást, hogy Hillary Clinton ugyan hibát követett el, amikor külügyminiszterként nem a hivatali – tehát biztonságos – email-fiókját, hanem a magánszerverét használta hivatalos levelezésre, de nem bizonyítható, hogy titkosított információk kerültek volna nyilvánosságra, így az FBI nem is javasolt vádemelést az igazságügyi minisztériumnak.

Korábban James Comey egy kongresszusi meghallgatáson republikánus képviselők kérdéseire válaszolva határozottan kizárta, hogy a nyomozást újraindítsák.

Trump ismét korrupciót emlegetett

Hírdetés

„Talán végre igazságot szolgáltatnak” – reagált a bejelentésre a republikánus elnökjelölt, Donald Trump egy New Hampshire-ben tartott kampányrendezvényén. Amikor bejelentette a hírt, hívei – a helyszíni tudósítások tanúsága szerint – fülsiketítő örömujjongásban törtek ki. „Hillary Clinton korrupciója soha nem látott mértékű, nem hagyhatjuk, hogy ilyen bűnökkel az Ovális irodába vonuljon” – mondta Trump, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy tiszteli az FBI-t, mert képes volt felülvizsgálni korábbi álláspontját.

Más republikánusok is gyorsan reagáltak a bejelentésre. Paul Ryan, a képviselőház elnöke arra szólította fel Barack Obama elnök kormányzatát, hogy függessze fel a Clintonnak (is) nyújtott rendszeres titkosszolgálati tájékoztatókat.

Mark Toner, a külügyminisztérium helyettes szóvivője kérdésre sem akarta kommentálni az FBI-igazgató bejelentését, csak annyit mondott: Hillary Clinton volt tárcája, a külügyminisztérium is csak most szerzett tudomást e levelekről.

Nem biztos, hogy lesz következménye

Az első kommentárok arra mutatnak rá: nem biztos, hogy a választásokat érdemben befolyásolja az FBI-vizsgálat újraindítása, hiszen egyes szövetségi államokban már folyik a korai szavazás. Hillary Clinton Iowában kampányol, de munkatársai azt közölték a CNN hírtelevízióval, hogy Cedar Rapidsban elmondandó beszédében nem kíván reagálni az FBI-igazgató bejelentésére. A CNN Cedar Rapidsból tudósító riportere a Clinton-kampánycsapattól származó információkra hivatkozva arról számolt be, hogy a demokrata párti elnökjelölt munkatársait is meglepte James Comey bejelentése.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »