Nagy érdeklődés mellett zajlott a Hitler-relikviákból rendezett árverés Németországban

Nagy érdeklődés mellett zajlott a Hitler-relikviákból rendezett árverés Németországban

A Mein Kampf egyik ezüstborítású “luxuskiadása” a becsült leütési ár duplájáért, 130 ezer euróért (43,3 millió forint) cserélt gazdát, 135 ezer eurót adtak egy Vaskereszt Lovagkeresztje tölgyfalombbal, kardokkal és briliánsokkal katonai kitüntetésért.

A várt összeg csaknem duplájáért, 4600 euróért kelt el Eva Braun egyik koktélruhája. A Hitler állítólagos keménykalapjáért fizetett 50 ezer euró (16,7 millió forint) viszont nagyjából megfelel a várakozásoknak.

A Hermann Historica aukciósház által rendezett hasonló árveréseken még soha nem volt ekkora az érdeklődés, az interneten a szokásosnál ötször többen licitáltak, és az árverési terembe is sokan csak állva fértek be – mondta el Bernhard Pacher, az aukciósház igazgatója.

A tervezettnél sokkal tovább elhúzódó eseményen mintegy 800 Hitlerhez, Göringhez, Goebbelshez és más nemzetiszocialista vezetőhöz köthető relikviákat árvereztek el.

A Führer keménykalapja 130 ezer euróért kelt el

Zsidó szervezetek a “visszataszító” árverés lefújását kérték az aukciósháztól, mert – mint Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Egyesület elnöke kifejtette – “az efféle emléktárgyaknak nincs valós történelmi értékük, ellenben olyanok vásárolják meg őket, akik a nácizmus dicsőítésére és mentegetésére használják azokat”.

Hírdetés

Az aukciósház igazgatója azzal igyekezett igazolni az árverést, hogy a tárgyakat múzeumoknak, állami gyűjteményeknek és komoly magángyűjtőknek szánják, nem szándékuk “a nácizmus rejtőzködő rajongóinak előcsalogatása”.

A Die Welt az árverésről szóló tudósításában ugyanakkor az érvelésbe úgy kötött bele, hogy szerintük a magas leütési árakat aligha engedhették meg maguknak a pénzhiánnyal küszködő állami múzeumok.

 Eva Braun koktélruhája a meghirdetett összeg duplájáért, 4600 euróért kelt el

A lap szerint egyes tételek eredetiségét is megkérdőjelezte, így például a Hitlernél talált, 130 ezer euróért eladott keménykalapot. Egy Hitler-fotót, amelyet testőrének, Ulrich Grafnak dedikált a Führer, 46 ezer euróért adtak el, ám még bizonyításra szorul az aláírás eredetisége, ami igazi értékét adja.

Nem fér kétség azonban annak a levélnek és levelezőlapnak az eredetiségéhez, amelyet Hitler fiatalkori barátjának, August Kubizeknek írt 1908-ban. Ezt a kettőt – Kubizek egy rajzával együtt – 163 800 euróért (54,6 millió forint) adták el, holott – mint azt az aukciósház is elismerte – a dokumentumok Ausztriából való kivitelére nincs is engedély, és kétséges, hogy az megszerezhető-e.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »