Nagy-Britanniában felelősségre vonnák Orbánt

Nagy-Britanniában felelősségre vonnák Orbánt

Keményen kritizálja a magyar miniszterelnököt a The Guardian Orbán, a szörnyű című véleménycikke.

„A demokrácia és az európai szolidaritással szembeni több évnyi megvetés után Budapest most háborúk elől menekülő emberek életét teszi nehezebbé. A kontinens többi részének szembe kell szállnia ezzel a rohadt rendszerrel” – indít a The Guardian. A cikk a Magyarországi helyzetről igen lehangoló képet fest, melyben a háború elől menekülő szerencsétleneket vonatokra zsuppolják, hevenyészett táborokba szállítják, s közben gázspray-zni kész rendőrök üldözik. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy nem szabad egyenlőségjelet tenni hazánk és a rendszer között, itt felidézik az önkénteseket, és természetesen Gyurcsány nagy vihart kavart befogadását. A hétvégi események is nyomot fognak hagyni a kormányzat emberi jogi bizonyítványán – írják.

Még Putyinnal is…

Hírdetés

„Lábbal tiporja a demokratikus szabályokat, a hatalmat pártjának, a jobboldali Fidesz kezében összpontosította, veszélyezteti a bíróságok függetlenségét és befenyítette a médiát” – sorolják Orbán vétkeit. Ezt követően felidézik, hogy még Putyint is védelmébe vette, majd kifejtik, hogy minden egyes ilyen lépést a tagországoknak közösen kellett volna elítélni. „De ehelyett csöndben maradtak, mintha a kontinens számára nem számítana, hogy mi is történik Magyarországon. De most a menekültválsággal az Orbán-problémáról lehullt a lepel”.

Idegengyűlöletet szülhetnek kijelentései

A cikk szerint elfogadhatatlan az orbáni idegenellenes beszéd, mely további sovinizmust szülhet Európa-szerte. Itt említik meg, hogy a V4-ek kiálltak a magyar álláspont mellett, mely az elkövetkező uniós csúcsok nyugati-keleti szembenállását vetítik előre. „Orbán rendelkezéseit jogi köntösbe bújtatja és arra hivatkozik, hogy Magyarország nem hibáztatható a dublini egyezmény betartása miatt, de mind döntéseiben, mind nyelvezetében szembemegy Európa szellemével. Eddig nem sikerült az uniós intézményeknek felelősségre vonniuk az európai értékek lábbal tiprásáért, itt lenne az ideje” – zárul az írás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »