Nagy-Britannia: szorul ki a kereszténység

Nagy-Britannia: szorul ki a kereszténység

A British Social Attitudes által végzett kutatás szerint a britek fele ateista, 38%-uk keresztény vallású, ami jelentős visszaesést jelent, míg az iszlám-hívők száma folyamatosan gyarapodik.

St Michael'S Sittingbourne, Sittingbourne, St Michael'S

Hírdetés

A National Centre for Social Research (NatCen) vezetésével 2018-ban végzett 2884 fős felmérés szerint az elmúlt 35 évben önmagukat keresztényként azonosító emberek száma drámai visszaesést mutat: míg 1983-ban az emberek kétharmada (66 százaléka) vallotta magát kereszténynek, 2008-ban a népesség több mint fele, addig 2018-ban csupán alig több mint egyharmada, 38 százalék mondta ezt magáról. A 18-24 évesek körülbelül egy százaléka anglikán.

A NatCen 2016-os felmérése megállapította, hogy a vallástalanok és ateisták száma eléri a népesség felét, 2018-ban pedig már 52 százalékát. A felmérést végzők nem jelentik ki egyértelműen, hogy az Egyesült Királyság világi nemzetté vált, de azt hangsúlyozzák, hogy miközben a vallásosság csökkenő tendenciát mutat, ezzel együtt úgy a hívők és a nem hívők sokkal erősebben kitartanak saját nézeteik mellett, mely komoly társadalmi feszültségeket eredményezhet.

Kép: Szent Mihály; pixabay.com


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »