Nagy Britannia hírszerzőinek kimenekítésére készül Szíriából

Nagy Britannia hírszerzőinek kimenekítésére készül Szíriából

Nagy Britannia a hírek szerint arra készült, hogy kimenekítse hírszerzőit, valamint ún. ,,katonai tanácsadóit,, Szíriából, Idlib kormányzóság területéről. Ők voltak azok ugyanis, akik korábban a különböző terrorista csoportokat támogatták a szíriai konfliktus során.

November 15-én David Quarrey, a brit miniszterelnök nemzetközi ügyekért és nemzetbiztonságért felelős tanácsadója ez ügyben tárgyalt Mikhail Bogdanovval az orosz külügyminiszter helyettesével, aki egyben az orosz kormány elnöki megbízottja a Közel-Kelettel és Észak-Afrikával kapcsolatos ügyekben.

Az orosz külügyminisztérium szerint a felek a Szíriával kapcsolatos eseményekről tárgyaltak, különösképpen a Szíria észak-keleti részén lévő ún. ,,elválasztó zónáról,,.

David Quarrey 1994-óta dolgozik a brit külügyminisztériumnál ahol a közel-keleti és észak-afrikai ügyekkel foglalkozik. Korábban Nagy Britannia nagykövete is volt Izraelben. Karrierje eddigi ideje alatt folyamatosan Izrael mellett kampányolt és akcióiba rendszeresen bevonta a brit hírszerzést is.

A két fél közötti tárgyalások során Oroszország mindenféleképpen magasabb pozícióban van, azonban Nagy Britanniának is jelentős érdekeltségei vannak az Idlib zónában. Az ún. ,,Fehér Sisakosok,, nevű terrorista csoportot és egyéb Al-Kaida alap szervezeteket is a brit hírszerzés (MI6) támogatta a szíriai konfliktus során. A terrorista csoportok közvetlenül kiképzést is kaptak a brit hírszerzőktől.

Hírdetés

Itt fel is merül a néhány napja meggyilkolt James Le Mesurier neve, aki a brit különleges erők, és később a hírszerzés tagjaként támogatta a ,,Fehér Sisakosok,, mozgalmát és az őket támogató média kampányban is részt vett. Le Mesurier-nek fontos szerepe volt abban, hogy a ,,Fehér Sisakosokat,, és más terrorista csoportokat a nyugati média ,,humanitárius szervezetként,, mutassa be, míg az Al-Kaidához köthető iszlamista csoportokat csak ,,mérsékelt lázadókként,, említették.

Az utóbbi hetekben Oroszország és Törökország egyre szorosabban működik együtt ah észak-szíriai térségben, azonban a briteknek vannak bent ragadt hírszerző egységeik a térségben. Ezek a személyek mind a terroristák által ellenőrzött területeken tartózkodnak, hiszen Nagy Britannia azok szövetségese.

Jelenleg az ő kimenekítésükről folynak a tárgyalások, ahogyan korábban a francia különleges erők tagjai is orosz segítséggel vonultak ki Szíria északi részéről.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (South Front)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »