Nagy-Britannia bombázna

Nagy-Britannia bombázna

Sajtóértesülések szerint Nagy-Britannia 15 ezer szíriai menekültet fogadna be és bombázná az Iszlám Állam terrorszervezet szíriai állásait, valamint katonai akciót indítana az embercsempészek ellen. Közben egy friss felmérés szerint a menekültválság miatt már a britek többsége támogatja Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból.

„Mondj nemet, bízz Nagy-Britanniában!” – szól az ellenzéki Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának szlogenje. Ezzel indítottak kampányt a kilépés népszerűsítésére.

„A világ népességének 93 százaléka az Európai Unión kívül él, és a világ nagyjai növekednek és lesznek sikeresek, mint Kína, India, Amerika. Ők mind az Európai Unión kívül állnak. Az unióban maradva odakötjük magunkat a világ egyetlen hanyatló kereskedelmi blokkjához. Ennél többre lennénk képesek. Jobban tudunk teljesíteni az Európai Uniónál. Ki kell lépnünk, de ha ezt megtettük, jó kapcsolatban kell maradni európai szomszédainkkal” – mondta a UKIP egyik parlamenti képviselője.

Felmérések szerint egyre több brit támogatja, hogy országuk kilépjen az unóból, elsősorban a menekültválság miatt. Júliusban a briteknek még csak 46 százaléka akart elszakadni Brüsszeltől. Most azonban fordult a kocka, és a Mail on Sunday friss kutatása szerint már 51 százalék nem akar az Unión belül élni. 2000-ben még a britek majd kétharmada támogatta az EU-tagságot.

A kilépést szorgalmazó függetlenségiek vezetője szerint Angela Merkel szír menekültek befogadásáról szóló szavai csak bátorítják a migránsokat.

Hírdetés

„Úgy tűnik nekem, hogy az EU elhibázta ezt. Bárki, bármilyen háttérrel érkezik, és gyakorlatilag bármilyen indokkal menekültnek mondhatja magát. Azt gondoltam volna, hogy ha az Európai Unió segíteni akar a menekülteken, a partok mentén menekültközpontokat állít fel, és megfelelően ellenőrzi az embereket, ahelyett, hogy behívja őket, ami pedig heves rohamot váltott ki” – mondta az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának elnöke.

A megkérdezettek többsége szigorúan korlátozná a befogadott menekültek számát, egyharmaduk szerint egyetlen migránst sem kellene befogadniuk. Az egyik brit biztonságpolitikai szakértő is a menekülthullám veszélyeire figyelmeztet.

„A bevándorlás magával hozza a közösségi megosztottságot, olyan közösségeket hoz létre, amelyek elkülönülnek a befogadó ország társadalmától. Ez szerintem nyilvánvaló gondot jelent” – mondja a brit hírszerzés, az MI6 volt helyettes vezetője. Szerinte sem lehet kizárni, hogy a menekültáradattal együtt az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai is eljutnak Nyugat-Európába.

A brit hatóságok 2011 tavasza, vagyis a szíriai polgárháború kezdete óta eddig 5 ezer szíriainak adtak menedéket. De azt a londoni kormány, Nagy-Britannia elutasítja, hogy az uniós államoknak egy kvóta szerint kelljen befogadniuk menekülteket.

Nagy-Britannia a civilek nyomásának engedve egyelőre azt tervezi, hogy 15 ezer szíriai menekültet fogadna be. A The Sunday Times című hetilap úgy tudja, hogy felvetődött az is, hogy a Szíria határához közel fekvő menekülttáborokból közvetlenül szállítsanak embereket a szigetországba. David Cameron miniszterelnök október elején terjeszti a parlament elé a kérést, ehhez még az ellenzéki munkáspárti képviselőket is meg kell győznie. A tervek között szerepel az is, hogy brit harci gépek bombáznák az Iszlám Állam terrorszervezet szíriai állásait, valamint katonai akciót indítanának az embercsempészek ellen is.

Kanadába mehet tízezer szíriai

10 000 szíriai menekült befogadását sürgeti a kanadai ellenzék. Az új demokratáknál is többnek, 25 ezer embernek adnának menedéket a szintén ellenzéki liberálisok. Bővebben >>>


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »