Nagy botrányt okozott Macron libanoni látogatása Franciaországban

Nagy botrányt okozott Macron libanoni látogatása Franciaországban

Nagy visszhangja volt Emmanuel Macron csütörtöki bejrúti látogatásának, a francia elnök ugyanis, megszakítva háromhetes nyaralását, az első külföldi politikusként elment Libanonba, hogy szolidaritásáról és segítségéről biztosítsa a libanoni népet a keddi robbanásokat követően.

Emmanuel Macron határozott elképzeléssel érkezett Libanonba, Franciaország egykori gyarmatára.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés alelnöke szerint vitathatatlan, hogy Franciaországnak segítenie kell a nehéz helyzetbe került libanoni népet, Emmanuel Macron bejrúti látogatását azonban szégyenteljes és arrogáns egyszemélyes show-műsornak nevezte.

Hírdetés

A kijelentés sok francia ellenzéki politikusnak sem tetszett, Julien Bayou, az EELV zöld párt képviselője a Twitteren egyértelműen azt írja, hogy Libanonban 1941-ben megszűnt a francia fennhatóság, és a szolidaritásnak feltétel nélkülinek kellene lennie.

Macron arról is beszélt, hogy repülőgép-hordozóval szállítanak majd Libanonba ápolókat, mentőcsapatokat és orvosságot. Többen viszont arra figyelmeztetnek, hogy a szállításhoz használt repülőgép-anyahajó a francia haditengerészet kötelékébe tartozik.

Ezzel azonban még nincs vége a tervnek, a francia elnök a libanoni fiatalságot is szeretné lekötelezni, bőkezű, 15 millió eurós támogatást ígért a francia nyelvű iskoláknak.

A BFMTV-nek adott interjújában azonban már mentegetőzött, ugyanis azt mondta, hogy ha Franciaország nem avatkozna be Libanon belpolitikájába, akkor megtennék azt a szomszédos országok, Irán, Törökország vagy Szaúd-Arábia.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »