Nagy bejelentést tett az iraki kurd elnök

Maszúd Barzani iraki kurd elnök kész elhalasztani két évre a független Kurdisztán létrehozását a szeptember 25-i népszavazás eredményeképpen – jelentette az asz-Szumaríja állami televízió csütörtökön.

A hírtévé szerint a kurd vezető bejelentésével Ijád Allávi iraki alelnök kezdeményezését támogatta, amely befagyasztaná a referendum eredményét, és párbeszédre sarkallná Erbílt és Bagdadot.
Barzani az iraki alelnöknek címzett levelében úgy fogalmazott, hogy Allávi javaslata a megfélemlítő taktikáktól, fenyegetésektől és erőszaktól mentes párbeszédre a vitás kérdések rendezésének eszközeként szolgálhat. Hozzátette: az iraki kurdok már a válság kezdetén tárgyalásokra hívták fel a bagdadi vezetést. A kurd vezető egyben emlékeztetett a hírtévé által ismertetett iratban, hogy a népszavazást megelőzően is hangsúlyozták: a referendum megtartása nem jelenti, hogy rögtön azt követően kikiáltják független államukat. „Készek vagyunk legfeljebb két évet várni és folytatni a konstruktív párbeszédet a felmerülő kérdések megvitatására” – olvasható a levélben.

A hírtelevízió szerint az iraki alelnök már a népszavazás megtartásának napján átfogó nemzeti párbeszédet javasolt a Bagdad és Erbíl közötti vitás kérdések rendezésére, valamint a vitatott területek, köztük Kirkuk státusának meghatározására. Allávi kezdeményezése szerint a felek egyben tartózkodnának az olyan lépésektől, amelyek a konfliktus elmélyüléséhez vezetnének.

Hírdetés

Az iraki Kurdisztán kormánya a nap folyamán ugyanakkor visszautasította és „kollektív büntetésnek” minősítette a kurd függetlenségi népszavazás miatt az autonóm terület ellen hozott bagdadi döntéseket. Ezek között van a légi forgalom leállítása Erbíllel és más kurd településekkel, katonaság vezénylése az autonóm terület határán lévő vitatott részekre, amelyek pillanatnyilag kurd kézen vannak.

A központi kormány péntekig adott határidőt arra, hogy a kurdok átadják Erbíl és Szulejmaníja repülőtere, valamint az autonóm területre vezető négy határátkelő ellenőrzését. Ha az utóbbi nem történik meg, az ott áthaladó szállítmányokat Bagdad csempészárunak minősíti.

Putyin és Erdogan összhangban

Ankara és Moszkva továbbra is egyetért Szíria és Irak területi egységének megőrzésében – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön Ankarában a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte: mindkét fél elkötelezetten együttműködik a szíriai konfliktus politikai úton történő megoldásában. Putyin azt hangsúlyozta, hogy a Szíriában kialakítandó biztonsági övezetek lendületet adnak a genfi béketárgyalásoknak. Erdogan az észak-iraki kurdok szeptember 25-i függetlenségi népszavazása kapcsán leszögezte: a referendum Irak alkotmánya és a nemzetközi jog szempontjából illegitim. Az orosz államfő csütörtök este érkezett munkalátogatásra a török fővárosba.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »