Nagy bajban kerülhetünk, sokkal kevesebb az ivóvíz, mint gondolnánk

Nagy bajban kerülhetünk, sokkal kevesebb az ivóvíz, mint gondolnánk

Ma van a víz világnapja, amelynek idei nemzetközi jelmondata: Vizet mindenkinek! Áder János köztársasági elnök előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy 2050-re a Föld lakosságának a fele súlyosan vízhiányos területen fog élni.

Egyre kevésbé magától értetődő az, hogy minden ember hozzáférhet megfelelő minőségű ivóvízhez, jelenleg a Föld lakóink egyötöde él vízhiányos területen – hívják fel a figyelmet a víz világnapján a szakemberek.

A problémáról a köztársasági elnök is beszélt egy kaposvári előadáson.

„Ha ilyen tempóban fogyasztjuk a vizet, 2050-re a Föld akkori lakosságának a fele súlyosan vízhiányos területen fog élni”

– mondta Áder János.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy bolygónk vízkészletének igen kis része ivóvíz, hiszen 97,5 százaléka sós, tehát mindössze 2,5 százaléka édesvíz, ennek azonban 70 százaléka fagyott állapotban van, a folyékony víz 90 százaléka a felszín alatt található, tehát az hozzáférhető ivóvíz a Földön találhatónak csupán 0,007 százaléka.

Hírdetés

Ez az arány ráadásul egyre csökken.

A vizes élőhelyek Magyarországon is nagy mértékben visszaszorulnak

– hangsúlyozta Verő György, a WWF Élő Folyók programjának vezetője. A folyószabályozások és a mocsaras vidékek lecsapolása jelentősen visszaszorította ezeket az élőhelyeket, amelyeknek több mint 90 százaléka eltűnt Magyarországon – tette hozzá.

Problémát jelent az is, hogy a hazai vízhálózatokat sok felesleges szeméttel szennyezik

– erről már Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára beszélt. A lefolyóba és a WC-be juttatott anyagokat és tárgyakat nem feltétlenül tudják kiszűrni, így azok visszakerülnek természetes vizeinkbe.

A víz világnapja alkalmából Magyarország több településén pályázatotkat hirdettek, vagy rendeznek különböző nyílt napokat, és egyéb programokat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »