Nagy bajban Katalónia: Madrid megszavazta a 155-ös cikkelyt

Nagy bajban Katalónia: Madrid megszavazta a 155-ös cikkelyt

MADRID, BARCELONA. A várakozások ellenére Carles Puigdemont katalán elnök nem írt ki csütörtökön elõzetes választásokat a szakadár spanyol régióban. Válaszlépésként a spanyol parlament felsõházának eseti bizottsága megszavazta azt az intézkedéscsomagot, amely a spanyol alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és elõrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza.

Puigdemont Barcelonában, a kormányzati palotában tett nyilatkozatában hangsúlyozta: kész lett volna kiírni a választásokat, de nem kapta meg azokat a garanciákat a spanyol kormány részérõl, amelyek indokolnák jelenleg ezt a lépést. "Senki nem mondhatja, hogy nem voltam kész áldozatokra" – jelentette ki Puigdemont, hozzátéve, hogy elnökként feladata, hogy kimerítse az összes lehetséges "utat" egy párbeszéddel és megálapodással létrejött megoldáshoz.   

A katalán elnök hangsúlyozta, nem fogadja el a 155-ös cikk intézkedéseit, amelyeket jogellenesnek és igazságtalannak nevezett. A parlament feladata dönteni arról, hogy milyen választ ad a 155-ös cikk alkalmazására – mondta Carles Puigdemont.   

A politikus nyilatkozata elõtt a spanyol sajtó szinte biztosra vette, hogy a katalán elnök bejelenti az elõrehozott helyi parlamenti választásokat. A La Vanguardia címû katalán napilap a nap folyamán még arról cikkezett, hogy a voksolást december 20-án tarthatják az autonóm régióban. Ezt látszott megerõsíteni az is, hogy Jordi Cuminal és Albert Batalla katalóniai kormánypárti politikusok Twitter-üzenetben jelentették be, nem értenek egyet az elõrehozott választásokról szóló döntéssel, ezért lemondanak parlamenti mandátumukról, és kilépnek az Európai Katalán Demokrata Pártból (PDeCAT).   

A katalán parlament csütörtök délután tartotta rendkívüli ülését, amelyet úgy hirdettek meg, hogy általános vita a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásáról és lehetséges hatásairól Katalóniában.   

Az erre vonatkozó, a madridi kormány által a spanyol felsõházban benyújtott javaslatokat a nap folyamán a testület 27 képviselõjébõl 22-en támogatták, és 5-en szavaztak ellene. Az elfogadott intézkedésrõl pénteken tart vitát és szavazást a szenátus plenáris ülésén.   

Lluís Corominas, a Junts pel Sí (Együtt az igenért) Katalóniában kormányzó pártszövetség nevében a barcelónai parlamentben felszólalva azt mondta: képviselõcsoportja javasolni fogja, hogy a katalán parlament pénteken nyilvánítsa ki a függetlenséget a katalán néptõl az október 1-jei népszavazáson kapott felhatalmazás alapján. A politikus szerint a spanyol alkotmány 155-ös cikke támadás a katalán nép ellen. "Vérrel és félelemmel akarja kierõszakolni Spanyolország egységét" – jegyezte meg.

Ana Gabriel, a függetlenséget támogató szélsõbaloldali Népi Egység (CUP) képviselõje beszédében azt mondta: a 155-ös cikk "bosszúszomjból" született. "Katalónia nem lesz független, de szegényebb lesz, köszönhetõen Önöknek" – jelentette ki felszólalásában Inés Arrimadas, a katalán parlament legnagyobb ellenzéki erejének számító Ciudadanos (Állampolgárok) nevû liberális középutas párt politikusa.   

Hírdetés

Mint mondta, a katalán elnök nem szereti a vitát, csak a monológot, és õ az a vezetõje Katalóniának, aki a legtöbbet beszélt a párbeszédrõl, de a legkevesebbet gyakorolta. Egy kormánya sem okozott annyi kárt Katalóniának, mint ez a mostani – hangsúlyozta, de szerinte még idõben vannak, hogy visszatérjenek a törvényességhez, és az egyetlen kiútnak az elõrehozott választások megtartását nevezte. "Jobban szeretnénk, ha azt Ön írná ki" – tette hozzá Carles Puigdemonthoz szólva.   

Miquel Iceta, a katalán szocialista párt (PSC) vezetõje úgy vélte, ez a katalán parlamenti ciklus "teljes és abszolút katasztrófa volt". Sokkal megosztottabb a társadalom, gyengébb a gazdaság és Katalónia még elszigeteltebb nemzetközileg, mint korábban – sorolta. Felszólította a katalán elnököt, hogy teljesítse azon választási ígéretét, hogy csak 18 hónapig tart a parlamenti ciklus, és mivel ez letelt, írjon ki parlamenti választásokat. "Jobb ha ez a kormány távozik mint, hogy a vállalatok menjenek el Katalóniából" – mondta, hozzátéve, hogy nincs meg az a többség, amely alátámasztja a függetlenségi célokat.   

Lluis Rabell, baloldali Catalunya Sí Que Es Pot (Katalónia, igen, lehetséges) képviselõje szerint mindent meg kell tenni a 155-ös cikk alkalmazásának elkerülése érdekében, ehhez ki kell írni az elõrehozott parlamenti választást és fel kell függesztetni bármiféle függetlenségi nyilatkozatot. "Önnek politikai és morális felelõssége, hogy ezt megtegye" – mondta és kitért arra, hogy a függetlenség kinyilvánításhoz nincs demokratikus felhatalmazás, azt senki sem fogja elismerni.

"Van egy utolsó lehetõsége, kérem, hogy használja ki" – mondta Xavier Garcí Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) katalán szervezetének elnöke, aki egyben arra is kérte a katalán elnököt, hogy pénteken jelenjen meg a madridi szenátusban a spanyol kormányzati javaslatokról szóló vitán és szavazáson. "Soha Katalóniában nem hazudtak még ennyit, ennyi idõn keresztül" – mondta a függetlenségi kormányt bírálva. Ennek alátámasztására példaként megemlítette, hogy a korábban azt mondták, a vállalatok nem hagyják el Katalóniát a függetlenségi törekvések miatt, de eddig 1500 cég helyezte át székhelyét Spanyolország más részére.   

Lemondott a katalán kormány gazdasági kulcsembere

Lemondott regionális kormányzati tisztérõl csütörtökön este Santi Vila, a katalán kormány gazdasági kulcsembere. Döntését azzal indokolta, hogy kudarcot vallottak az erõfeszítések, amelyek a Spanyolországtól elszakadni próbáló Katalónia és Madrid konfliktusának tárgyalásos rendezését célozták.   

Santi Vila volt a katalán kormányon belül a leghangosabb ellenzõje a katalán elszakadás teljes deklarációjának. "Megint kudarcot vallottak párbeszédet szorgalmazó erõfeszítéseim. Remélem, hogy hasznára voltam az utolsó pillanatig Carles Puigdemont elnök kabinetjének és a katalán népnek" – írta Vila Twitter-üzenetében. Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy Vila az elsõ, aki lemondott Puigdemont regionális kormányából.   

Santi lemondásában fõszerepet játszhatott a csütörtöki nap, amelyen Madriddal dacolva, Carles Puigdemont katalán elnök mégsem írt ki elõzetes választásokat a szakadár spanyol régióban. Válaszlépésként a spanyol parlament felsõházának eseti bizottsága megszavazta azt az intézkedéscsomagot, amely a spanyol alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és elõrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza. A katalán parlament péntek reggel folytatja ülését.

Katalóniában október 1-jén függetlenségi népszavazást tartottak annak ellenére, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol rendõrök és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. Az elõzetes eredmények szerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a népszavazáson, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió támogatta az elszakadást Spanyolországtól.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »