Nagy bajba kerülhet az EU élelmiszerbiztonsága az ukrajnai háború miatt

Nagy bajba kerülhet az EU élelmiszerbiztonsága az ukrajnai háború miatt

A ukrajnai orosz inváziónak nagyon komoly, fájó következményei lesznek az Európai Unióban élő mezőgazdasági termelők és az egész élelmiszeripar- és ellátás számára.

Erre figyelmeztetett az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikáért felelős főigazgatóságának szakértője – írja a Politico.

Michael Schanell főigazgató-helyettes szerint

Márpedig a háború következtében egyikből sem fogunk bővelkedni a jövőben…

Schanell természetesen hozzátette a kötelezőt: bár mindez valóban nagyon fájdalmas következmények lesznek,

Tény mindenesetre, hogy Oroszország és Ukrajna együttesen a búza és árpa világkereskedelmének több mint 30, a kukoricának 17, a napraforgóolaj több mint 50 százalékát adják. A Fekete-tengeri kikötőkön keresztül vezető fő kereskedelmi útvonalon azonban a háború miatt minden ukrán export leállt. A válság pedig akár hosszabb távú is lehet, amennyiben az ukrán gazdák nem tudják az olyan növényeket, mint például a kukorica, megfelelő időben elvetni. 

Hírdetés

A belső élelmiszerbiztonság, amely az orosz műtrágyától és gáztól, az ukrán takarmánytól függ ilyen mértékben, vajon mennyire nevezhető „biztonságnak”.

És erre egyre többen kérdeznek most már rá az Európai Parlamenten belül is – akiket Schanell azzal nyugtatgatott az EP előtt hétfőn, hogy „a Bizottság arra törekszik, hogy ezeket a hiányosságokat orvosolja”.

Azt már meg sem merjük kérdezni, hogy vajon honnan érkezne ez az esetleges „segítség”, s ki járna vele jól. Azt tudjuk csak, hogy ki nem: az európaiak.

És még egy szempont: a kereskedelem kétirányú, legalábbis az volt – azaz az orosz piac hagyományosan nagy mennyiségben „nyelte el” az európai agrártermékeket. Ez ugyan már a korábbi években, így különösen tavaly jelentősen visszaesett az oroszok által kivetett embargó miatt (ami válasz volt Putyin részéről az országa elleni szankciókra), de még mindig Oroszország az EU hatodik legnagyobb kereskedelmi partnere az agrár- és élelmiszeripari termékek területén. Az új helyzet, ami az orosz invázió és az arra adott nyugati válaszok miatt előállt, valószínűleg ezt is alaposan meg fogja változtatni. 

Kétségtelen, hogy az oroszok nagyon magas árat fognak fizetni Ukrajna megtámadásáért, de Európa polgárai is…

(szd/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »