Nagy baj van: nézeteltérésben az Iszlám Állam és az al-Kaida

„Nem ismerjük el” – az al-Kaida vezetője, Ajman az-Zavahri egy hangfelvételen „illegitimnek” nevezte az IÁ-t.

Szíriai lázadók elfoglaltak a kormányhadseregtől egy jelentős légitámaszpontot az északnyugati Idlíb tartományban. Egy civil szervezet szerint ezzel a hadsereg teljesen kiszorult a tartományból. A szíriai állami tévé azt jelentette szerdán, hogy a hadsereg kivonult az Abu al-Duhur légitámaszpontról, amelyet az iszlamista lázadók két éven át ostromoltak. A lázadók közlése szerint a támaszpont megszerzésében az al-Kaida hálózattal szövetséges an-Nuszra Frontnak volt vezető szerepe. Az an-Nuszra a Hódítás Hadserege nevű iszlamista ernyőszervezetnek a tagja, amely Idlíb legnagyobb részét már korábban elfoglalta. Az Abu al-Duhur elvesztésével a lázadók még közelebb kerültek a Damaszkusztól északra fekvő tengerparti sávhoz, amely még a kormányerők kezén van. Ostrom alatt van egy másik jelentős légitámaszpont is, az Aleppótól keletre fekvő Kveirisz, de ezt a Hódítás Hadseregének nagy riválisa, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet támadja.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet szerint van egy kormánybarát milícia, amely még ellenőrzése alatt tart két alavita falut Idlíbben, de a hadseregnek már egyetlen katonája sincs a tartományban.

Hírdetés

Szíria azzal vádolja Törökországot, hogy pénzzel és más segítséggel lát el olyan lázadókat, akik meg akarják dönteni a damaszkuszi kormányt, ezenkívül Törökország engedte be saját területén keresztül Szíriába azokat a külföldi dzsihadistákat, akiknek fő szerepe van a kormányhadsereg elleni harcokban.

Az al-Kaida számára nem létezik az Iszlám Állam

Eközben az al-Kaida vezetője, Ajman az-Zavahri egy hangfelvételen „illegitimnek” nevezte az IÁ-t és Abu Bakr al-Bagdadit, a szervezet vezetőjét. „Nem ismerjük el a kalifátust” – mondta a felvételen. Az-Zavahri ugyanakkor azt is kijelentette, amennyiben az lehetséges, követői csatlakozni fognak az IÁ fegyvereseihez a Nyugat vezette koalíció elleni harcban, Irak és Szíria területén.

Az al-Kaida-vezető augusztus közepén viszont hűséget fogadott Manszúr mollának az afganisztáni tálibok új vezérének. A feltételezések szerint a nemzetközi terrorcsoport vezetője a tálibok uralta afgán-pakisztáni határterületen bujkál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »