Nagy baj és súlyos bírság lehet a vége, ha itt támad kedve fürdőzni

Nagy baj és súlyos bírság lehet a vége, ha itt támad kedve fürdőzni

A magyarok közül sokan a Balatonnál vagy a Velencei-tónál próbálnak feltöltődni a nyári hónapokban. Magyarország mindemellett számos olyan hellyel bővelkedik, ahol önfeledten fürdőzhetünk, ugyanakkor sok olyan tó van, ahol tilos a fürdőzés.

Magyarország a természetes tavai mellett számos olyan bányatóval rendelkezik, amelyek közül sok már első pillantásra ámulatba ejti a kirándulókat. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a legtöbb ilyen hazai bányatóban tilos a fürdőzés – hívja fel a figylemet cikkében a hellovidek.hu.

A legtöbb bányató homok és/vagy kavicsbányászat eredményeként jött létre, de jelentős a tőzeg- és az agyagbányák száma is. Összességében elmondható, hogy ezek a tavak nem csak, hogy mélyek, de rendkívül hirtelen mélyülnek is, így fokozott figyelmet igényel a fürdőzés. Ráadásul az egykori bányászati tevékenységükből fakadóan, sok helyütt veszélyes tárgy bújhat még meg a felszín alatt.

„Veszélyt jelenthet a bányatavak esetlegesen hidegebb vize, mivel egy mély tóban máshogy alakulnak az áramlások, mint egy sekély tóban, így a felszínen felmelegedett víz sem tud úgy elkeveredni, ráadásul a mély tavakban hőmérsékletrétegződés is kialakul” – idézi a lap az Országos Vízügyi Főigazgatóság intelmét.

Fennállhat továbbá vízminőségi probléma is, mivel ezekben a tavakban sokkal lassabb a vízcsere, illetve ezáltal az öntisztuló képesség alacsonyabb, mint a természetes tavakban, ezért különösen érzékenyek a szennyezésekre, beleértve a fertőző anyagokkal történt szennyezéseket is.

A bányatavak megléte Magyarországon egy korántsem ritka jelenség, azt viszont már kevesen tudják, hogy a legtöbbben tilos a fürdőzés!

Hírdetés

Aki a tiltás ellenére megmártózik, szabálysértést követ el és 5-től 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A helyszíni bírság 5 és 50 ezer közötti összeg lehet

– közölte a lap érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. Mint ahogy fogalmaztak, a változó vízmélység- és hőmérséklet különbség miatt a bányatavak különösen veszélyesek. Szabadvízi fürdőzés esetén célszerű kijelölt fürdőhelyet választani, mert annak határát a parton minden esetben táblával, a vízben pedig bójákkal jelölik. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket minden esetben a „FÜRÖDNI TILOS!” tábla jelzi.

Az ORFK hozzátette: a szabad vizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken általában megengedett a fürdőzés. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a kiválasztott helyen a fürdést táblával jelölve egyértelműen megtiltották. A további főbb szabályok között kell kiemelni a hidak, kikötők, révátkelők és egyéb vízi műtárgyak (duzzasztómű, zsilip, stb.,) 300 méteres körzetében a fürdőzés tilalmát – sorolják egyebek mellett.

A cikk, végül, de nem utolsó sorban arra is felhívja a figyelmet, hogy

nem minden bányatóban tilos fürdeni.

Nagyon sok bányatóban van fürdésre kijelölt hely, például Budakalász, Lupa Beach, Dunaharaszti, Kék Horgásztó és Strand, Pócsmegyer, Pázsit tófürdő, Nyékládházi Önkormányzati Strand, stb.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »