Nagy Ádám beteljesítette a magyar szurkoló álmát

Nagy Ádám beteljesítette a magyar szurkoló álmát

A Ferencvárosból nyáron Bolognába szerződött középpályás, Nagy Ádám első olaszországi hónapját értékeltük számok és nyilatkozatok alapján. Nagy eddig az összes mérkőzésen lehetőséget kapott, ráadásul szinte mindig kezdőként. Fejlődni még van hova, de a jövő szempontjából biztató eddig a légiós karrierje az egyik legerősebb európai bajnokságban. Végre egy fiatal magyar tehetség, aki a magyarnál jóval magasabb szinten is képes volt megállni a helyét.

A sikeres Európa-bajnoki szereplés után egyértelmű volt, hogy Nagy Ádámra valamelyik európai topligás csapat le fog csapni, és még mielőtt túl sok pletyka látott volna napvilágot a jövőjével kapcsolatban, a Serie A-ban szereplő Bologna FC gyorsan szerződtette a középpályást.

A felkészülési időszak nagy részében így már Roberto Donadoni, a korábbi nagyszerű Milan-játékos keze alatt edzhetett, és rögtön az első bajnokiján, augusztus végén a kezdőcsapatban találta magát. A Crotone ellen 1-0-ra megnyert találkozón 78 percet játszott, és a whoscored 7,4-esre értékelte teljesítményét, amivel ő volt a mezőny egyik legjobbja.

A második fordulóban a Torino ellen megsemmisítő, 5-1-es vereséget szenvedett a Bologna, de Nagy Ádám ezen a meccsen csak csereként kapott lehetőséget. Ezután zsinórban négy bajnokin a kezdőcsapatba jelölte őt Donadoni, ahogy a vasárnapi, Inter elleni bravúros pontszerzés alkalmával is.

 Dennis Praet, a Sampdoria játékosa (j) és Nagy Ádám, a Bologna hátvédje az olasz első osztályú labdarúgó-bajnokság 2016. szeptember 21-i mérkőzésén Fotó: Giorgio Benvenuti / MTI/AP  

Közelebbről szemügyre véve a számokat kiderül, hogy Nagy teljesítménye a hat olasz bajnoki fellépésén megközelíti azt, amit a válogatottban nyújtott a nyári Eb-n. A kontinensviadalon passzainak 90,8 százaléka volt jó, a Bolognában ennél kicsit pontatlanabb, de az ő posztján még a 84,8 százalékos mutató is meggyőző. Kapura lövéssel a hat meccsén mindössze egyszer próbálkozott, de jegyzett egy gólpasszt, méghozzá a Napoli ellen, Simone Verdi távoli gólja előtt. A légi csatáknak viszont csupán 20 százalékát nyerte meg az olasz bajnokikon, míg az Európa-bajnokságon ez a mutatója 70 százalékos volt.

Nagy gólpassza a Napoli ellen:

Simone Verdi Goal ~ Napoli 1-1 Bologna ~ 17/09… by rubin7190

Hírdetés

Az általa elkövetett szabálytalanságok száma egészen meghökkentő. Bár a védekező középpályás posztján játszik a legtöbbször, de a válogatottban 3 Eb-meccsen mindössze 2 alkalommal, a 6 bolognás bajnokiján pedig csak 4-szer faltolt… Erre a kritikusok felelhetnek akár azzal, hogy az ő pozíciójában ennél sokkal többször kell úgy ütközni, hogy abból ne indíthasson támadást az ellenfél. De ha azt vesszük, hogy az őt osztályozó lapok nem említették ezt külön komoly hiányosságként nála, elégedettek lehetünk Nagy mutatójával. Az bizonyos, hogy az ő testalkatával inkább a szemfüles labdaszerzésekre, a jó helyezkedésre kell összpontosítani inkább, mintsem a test-test elleni párharcokat erőltetni.

Univerzális erények

Nagy igazi posztja talán a védelem és a középpálya között van, ebben a pozícióban nyújtott klasszis teljesítményt a Fradiban és a válogatottban is. Legnagyobb erőssége a helyezkedése, kiválóan segíti a labdakihozatalokat és a munkabírása is átlag feletti. Olaszországba szerződésekor számos szakportál is megírta ezeket az erényeit, a Bolognánál azonban eddig hiába számít alapembernek, még nem rögzült a végleges helye a pályán.

A Napoli elleni meccsen például kicsit feltolva, a legelőrébb helyezkedő középpályás volt, de játszott már a pálya bal oldalán is. Legutóbb az Internazionale ellen futballozott talán a számára legideálisabb poszton, a pálya közepén, körülvéve két nagy Serie A-rutinnal rendelkező középpályással, Taiderrel és Dzemailival. Igaz, talán pont ez a mérkőzése sikerült a legpocsékabban, a pályán töltött 53 perce alatt alig ért labdába, a támadásokat nem tudta segíteni, és a legnevesebb futballportálok is lepontozták teljesítményét (whoscored: 6,3, calciomercato.it: 6, Corriere della Sera: 6).

Talán ez a meccs volt Nagy olaszországi karrierjének eddigi legnegatívabb élménye, illetve az a tény, hogy eddig egyetlen találkozón sem játszott végig 90 percet. (Ez egyébként betudható annak, amivel a legtöbb, a magyarnál erősebb bajnokságba igazoló focistánk hamar szembesül: az NB I képtelen felkészíteni nagy iramú, nagy tétre menő futballcsatákra.) Ettől függetlenül sokkal több pozitívum kíséri szereplését. Már régóta vártunk arra, hogy egy tehetséges magyar fiatal meghatározó játékosa legyen egy európai topligás csapatnak, és Nagy valóban alapemberré vált Bolognában. Roberto Donadoni egy sokat hajtó, technikás középpályás volt, aki a szélen és a pálya közepén egyaránt jó teljesítményre volt képes. Edzőként sem véletlen, ha az univerzális játékosokat preferálja, ez is lehet az oka annak, hogy az egyébként nagy játékintelligenciával rendelkező Nagy Ádámot eddig több szerepben is kipróbálta, többnyire sikerrel. A Cagliari elleni 2-1-re megnyert meccs után így dicsérte játékosát az edző: „Élmény volt nézni Ádámot, elégedett vagyok vele. A középpálya bármelyik posztján képes játszani, jól helyezkedik, jó döntéseket hoz, és nagyon profi a hozzáállása.”

Az új közönségkedvenc?

 Nagy Ádámmal promózták a Bologna nápolyi vendégjátékát Facebook  

Nagy Ádámot gyorsan megszerették Bolognában, már a leigazolása napján kisebb hisztéria tört ki a Bologna szurkolói közt, akik minden információra ki voltak éhezve, amit az új magyar szerzeménnyel kapcsolatban fel lehetett lelni. A pályán azóta is bizonyítja, érdemes volt költeni rá, a Sampdoria elleni hazai diadal után pedig ő jelent meg a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón a bolognai játékosok közül. „Olyan a csapat, mint egy nagy család. Ha valaki hibázik, rögtön ott van valaki, hogy segítsen és kijavítsa. A klub mindent megtett azért, hogy gyorsan beilleszkedjek és csak a munkára kelljen koncentrálnom. A szurkolók buzdításával többre lehetünk képesek a szezonban, mint a bennmaradás” – értékelt rutinosan, aki már a klub reklámarca is volt a Napoli ellen bajnoki előtt.

Király Gáborról és Gera Zoltánról már írtak dalt az utóbbi évtizedben külföldi klubjában, talán Nagy Ádám lehet a következő ilyen kaliberű futballistánk. Az első olaszországi hónapja mindenesetre bizakodásra adhat okot. Az öt körülvevő emberek véleménye, a statisztika és a mutatott játéka is jelzi, hogy a középmezőny első felére ácsingózó Bologna kulcsszereplője lehet a továbbiakban is. Erre pedig a magyar szurkolók és Bernd Storck szövetségi kapitány is elismerően csettinthet majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »