Nagy a mozgolódás a kórházi adósságrendezés területén

Nagy a mozgolódás a kórházi adósságrendezés területén

Orbán Viktor miniszterelnök utasításba adta Varga Mihály pénzügyminiszternek, hogy azonnal csoportosítson át a költségvetésben mintegy 40 milliárd forintot.

A kormány ismét emeli az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátásra szánt idei keretét. Varga Mihály pénzügyminiszternek 41 milliárd 26 millió 900 ezer forintot kell előteremtenie a kórházi adósságok konszolidálására. A kormány ugyanakkor visszavonta korábbi határozatát az állami egészségügyi intézményeket érintő hűtés- és fűtéskorszerűsítési beruházásokról – írja a 24.hu. a Magyar közlönyre hivatkozva.

Hírdetés

A nevelőszülői hálózatot működtető fenntartók – a nevelőszülőnél elhelyezett gyermekek ellátására – több mint 2 milliárd forintot kapnak, ezt a pénzt a Rezsivédelmi Alapból csoportosítják át. A kormány döntött a Központi Maradványelszámolási Alapból történő, fejezetek közötti, fejezeten belüli előirányzat-átcsoportosításról, a 2022. évi kötelezettségvállalással terhelt költségvetési maradványok felhasználásáról, kötelezettségvállalás engedélyezéséről.

A kormány áprilisban már megemelte az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátásra szánt idei keretét. Varga Mihály pénzügyminiszternek akkor 63 milliárd 439 millió 700 ezer forintot kellett előteremtenie – írja a portál.

A kórházak adósságállománya február végén meghaladta a 100 milliárd forintot. Tavaly év végén 130 milliárd forint volt a tartozás, ebből 90 milliárdot rendezett a kormány, de januárban már megint 83 milliárd felett volt a kórházak adósságállománya.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »