Nagy a baj: a Bayern München zsidó csapat létére túlságosan belesimult a "fasiszta" rendszerbe

Nagy a baj: a Bayern München zsidó csapat létére túlságosan belesimult a "fasiszta" rendszerbe

Még tavasszal, a Der Spiegel német hetilapban, Markwart Herzog történész a múlt megszépítésével vádolta a Bayern Münchent.

A csapat múzeuma ugyanis azt a benyomást kelti a látogatóban, hogy a klub nagyon megsínylette a nemzetiszocialista rendszer uralmát. A Bayern honlapján pedig arról lehet olvasni, hogy a klubot, zsidó gyökerei miatt, rengeteg hátrányos megkülönböztetés érte Hitler uralma idején. Tény, hogy Kurt Landauer, a klub zsidó elnöke 1933-ban lemondásra kényszerült. Az AFP hírügynökség által is idézett Der Spiegel-cikkben viszont Herzog azt állítja, hogy Landauer távozása után a Bayern nagyon is belesimult a fasiszta (sic!) rendszerbe, ahogy ezt a legtöbb német sportklub is tette.

Hírdetés

Herzog a Bayern eddig nem publikált korabeli, közgyűlési jegyzőkönyveire hivatkozik. Nem sokkal a cikk megjelenése után egy másik német történész történelemhamisítással vádolta Herzogot. Dietrich-Schulze Marmeling azt állította, hogy az 1932-ben még bajnokságot nyert Bayern valójában a hitleri antiszemita politika egyik áldozata volt. Az egykori élcsapat a német hivatalos ranglista 81. helyére zuhant a hátrányos megkülönböztetés miatt. A Bayern vezetősége most úgy döntött, hogy a német történész szakmára bízza a "múlt tisztázását". Egy "tekintélyes és független" kutatókból álló csoport létrehozását kérte. Ők talán ki tudják deríteni, támogatta-e a Bayern a "nácikat", vagy ellenkezőleg, az áldozatuk volt. Ez utóbbi jelenleg a klub hivatalos álláspontja.

(HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »