Náftáli Bennett Vlagyimir Putyin békefeltételeinek elfogadását tanácsolta Volodimir Zelenszkijnek

Náftáli Bennett Vlagyimir Putyin békefeltételeinek elfogadását tanácsolta Volodimir Zelenszkijnek

Náftáli Bennett izraeli miniszterelnök kedden azt tanácsolta Volodimir Bennett ukrajnai elnöknek, hogy az ukrán nép életének megóvása érdekében fogadja el Vlagyimir Putyin általa közvetített békefeltételeit. Zelenszkij erre csak ennyit mondott: „Meghallgattam az ön mondanivalóját”. Az ukrán kormány szerint a békekezdeményezéssel Bennett csak kifogást keres arra, hogy Izrael miért nem szállít fegyvert Ukrajnának – írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.

Náftáli Bennett izraeli miniszterelnök, amint arról korábban mi is beszámoltunk, szombaton reggel Moszkvába repült, hogy Vlagyimir Putyinnal egyeztesse az orosz-ukrán háború befejezésére irányuló békeközvetítői elképzeléseit. Az orosz fővárosból még aznap Berlinbe repült, ahol Olaf Scholz német kancellárral ismertette a Putyinnal folytatott megbeszélése eredményét. A hírek szerint az izraeli kormányfő szombaton még Moszkvából fölhívta telefonon Volodimir Zelenszkijt, Ukrajna elnökét, s neki is beszámolt a Kremlben megejtett megbeszéléséről.

A Válláh!Hádásot izraeli hírportál munkatársa tegnap beszélgetett az ukrán kormány egyik vezető politikusával. A nevének elhallgatását kérő politikus a többi között azt nyilatkozta, hogy Náftáli Bennett izraeli kormányfő kedden is telefonált Volodimir Zelenszkijnek, akinek azt mondta: fogadja el Vlagyimir Putyinnak a háború befejezésére tett, Ukrajna részéről egy sor komoly lemondást tartalmazó ajánlatát. Az ukrán vezető politikus szerint Zelenszkij hallani sem akart Bennett ajánlatáról.

Hírdetés

A kijevi kormánypolitikus szerint Bennett a telefonbeszélgetés folyamán ezt mondta Zelenszkijnek: „Az ön helyében én a népem életét szem előtt tartva elfogadnám Putyin elnök ajánlatát”, mire Zelenszkij röviden csak ennyit válaszolt: „Meghallgattam az ön mondanivalóját”. Az ukrán politikus elmondása szerint Zelenszkij és közvetlen munkatársai nem lelkesedtek az izraeli kormányfő ajánlatáért, mert „Bennett valójában behódolást tanácsolt nekünk. Márpedig egyáltalán nem áll szándékunkban behódolni. S azzal is tisztában vagyunk, hogy a Bennett közvetítette ajánlat Putyin részéről csak a kezdet lenne” – mondta.

Az ukrán politikai vezetés elégedetlen az izraeli miniszterelnök békéltetői tevékenységével, mert Kijev szerint Bennett mindezt csak azért folytatja, hogy ne kelljen egyértelmű állást foglalni az orosz katonai támadás ellen. Az izraeli kormányfő ugyanis attól tart, hogy az ilyen állásfoglalással megrontaná a kapcsolatait Moszkvával: „Szerintünk ezzel a békeközvetítői kezdeményezéssel Bennett csak arról szeretné elterelni a figyelmet, hogy miért nem ítéli el erélyesebben Oroszországot, s miért nem szállít nekünk fegyvert, s miért nem vet ki szankciókat Moszkvára” – mondta az ukrán vezető politikus.

„Ukrajna és Oroszország között más országok, mint például Franciaország és Németország vezetői is folytatnak békeközvetítői tevékenységet, de Izraellel ellentétben ők nem hivatkoznak a semlegesség szükségességére, hanem igenis szankciókkal sújtják Moszkvát, elítélik Putyint és fegyvert is szállítanak Ukrajnának” – nyilatkozta az ukrán politikus, majd hozzáfűzte: „Ukrajna támogatását illetően nagy a különbség az az izraeli közvélemény egyértelmű támogatása és a jeruzsálemi kormány habozó megközelítése között. Zelenszkij elnök ezért igen frusztrált és zsidóként személyes sértésként értékeli az izraeli kormány politikáját” – nyilatkozta a vezető ukrán politikus a Válláh!Hádásot izraeli hírportálnak.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »