Naď: Szlovákia fontolgatja a T-72-es harckocsik átadását Ukrajnának

Naď: Szlovákia fontolgatja a T-72-es harckocsik átadását Ukrajnának

Szlovákia fontolgatja a gyalogsági harcjárművek (BVP), illetve a T-72-es harckocsik Ukrajnába történő szállítását. A járművekért azonban megfelelő kompenzációt kell kapnia – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Jaroslav Naď védelmi miniszter, aki Christine Lambrecht német védelmi miniszterrel és Kajsa Ollongren holland védelmi miniszterrel találkozott a szliácsi légi bázison.

Naď szerint a fent említett fegyverekSzlovákia rendelkezésére állnak, és azonnal el tudnák őket juttatni Ukrajnába. Ráadásul az ukránok képzés nélkül is tudják, hogyan kell bánni ezekkel az eszközökkel.

– jegyezte meg a miniszter.

Németország azonban bejelentette 12 önjáró löveg azonnali átadását Ukrajnának. Lambrecht szerint a németek ezekre a fegyverekre személyzetet is kiképeznek majd.

Naď mindkét védelmi miniszternek köszönetet mondott a Patriot légvédelmi rendszerkért és a hozzá tartozó személyzetért. A szliácsi légi bázison jelenleg 360 német és holland katona tartózkodik.

Hírdetés

A három védelmi miniszter arról is megbeszéléseket folytatott, hogy a három ország jelenleg hogyan tudná segíteni Ukrajnát.

A miniszter azzal számol, hogy a NATO-csapatok hosszú ideig maradnak Szlovákiában, az általuk biztosított sajátos képességekkel.

„A NATO-katonák területünkön való jelenlétével nemcsak a fegyveres erők 20 százalékos növekedését értük el Szlovákiában, hanem olyan képességekre is szert tettünk, amelyekkel Szlovákia nem rendelkezik”

– tette hozzá Naď.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »