Naď: Még nem hagytuk jóvá az S-300-as rendszer Ukrajnába szállítását

Naď: Még nem hagytuk jóvá az S-300-as rendszer Ukrajnába szállítását

Szlovákia egyelőre nem hagyta jóvá az S-300-as rakétavédelmi rendszer Ukrajnába szállítását – közölte csütörtökön Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter.

Naď megjegyezte azonban, hogy ha Szlovákiának lesz alternatívája, szívesen átadja a rendszert, egyúttal segít Ukrajnának.

Hírdetés

„Mindannyian megpróbálunk segíteni Ukrajnának, ahogy csak tudunk, de én a Szlovák Köztársaság védelmi minisztere vagyok. Elsősorban arról kell gondoskodnom, hogy Szlovákia védelmi érdekei teljesüljenek” – jelentette ki Naď. Kiemelte, hogy ez az ország egyetlen légvédelmi rendszere. Elmondása alapján a MiG-29-es vadászgépek ügyében nem született megállapodás.

A tárcavezető emellett szorgalmazta az oroszoktól való függés felszámolását. Mint mondta, a MiG-ek és az S-300-asokat csak az orosz cégek tudják működésben tartani, ez pedig a jelenlegi helyzetben „gyakorlatilag lehetetlen”.

„Hogyan szervizeljük, modernizáljuk, biztosítsuk az alkatrészt hozzá, amikor az egyetlen ország, amely ezekre képes, egy háborús agresszor, és minden együttműködés velük lehetetlen” – tette fel a kérdést Naď azoknak, akik politikai előnyt szeretnének kovácsolni abból, hogy a kormány ezt a „fantasztikus rendszert” átadná másnak. Hangsúlyozta, mielőbb foglalkozni kell a szuperszonikus repülés és a légvédelem kérdésével.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »