Naď a szeptember 11-i terrortámadás kapcsán az agresszió bármilyen formájának beszüntetésére szólított fel

Naď a szeptember 11-i terrortámadás kapcsán az agresszió bármilyen formájának beszüntetésére szólított fel

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter az ártatlanok meggyilkolásának megelőzése érdekében az agresszió bármilyen formájának beszüntetésére szólított fel, legyen az terrorista szervezetektől vagy Oroszországtól, Vlagyimir Putyin rezsimjétől érkező agresszió. Naď ezt a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) elleni terrortámadás 21. évfordulója kapcsán jelentette ki. A tragikus esemény évfordulójáról a külügyi és a belügyi tárca is megemlékezett közösségi oldalán.

„Még ma is látjuk, mennyire fontos nem alábecsülni a fenyegetéseket, felelősségteljesen felkészülni a válsághelyzetekre, és szilárdan kiállni a szabadság és a demokrácia érdekei mögött. Béke és alapvető biztonság nélkül semmi sem működik egy országban“

– jelentette ki Naď. Hozzátette: egy országban kialakult súlyos helyzet az egész világközösséget érintheti, a világ pedig globálisan minden eddiginél jobban össze van fonódva.

„Ahogyan a biztonsági környezet megváltozott a World Trade Center, a Pentagon és a Pennsylvania elleni támadások után, úgy változott meg a biztonsági légkör az elmúlt hónapok ukrajnai eseményei miatt is”

– mutatott rá.

Külügyi tárca: Szlovákia továbbra is kiáll az Egyesült Államok mellett

Az évforduló kapcsán a külügyminisztérium kijelentette, hogy a Szlovák Köztársaság és diplomáciája továbbra is kiáll az Egyesült Államok, szövetségesei és partnerei mellett a terrorizmus elleni harc bármilyen formájában és az értékek védelmében.

Hírdetés

  „Ezek az emberiség és a demokrácia értékei ellen irányuló barbár támadások, amelyek az egész demokratikus és civilizált világ ellen irányulnak – amelynek Szlovákia is szilárd részét képezi –, arra emlékeztetnek bennünket, hogy mi történik akkor, ha szabadon engedjük a gyűlöletet, az ideológiát és az intoleranciát a társadalomban“

– kommentálta a tárca a közösségi oldalán.

Belügyi tárca: Az egy elleni támadás mindenki elleni támadás

A szlovák belügyi tárca arra figyelmeztetett, hogy a terroristák 2001 óta nem érték el céljukat.

„Nem félünk, biztonságosabban utazunk a világban. Tudjuk, mit jelent szembenézni a terrorizmussal. Szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt tudjuk, hogyan kell előre látni, megtervezni és reagálni azokra a helyzetekre, amelyekben szembe kell nézni a valódi gonosszal“

– közölte a tárca. Mint hangsúlyozta, a NATO válasza 2001. szeptember 11. után egyértelmű volt – az egy elleni támadás mindenki elleni támadás.

Huszonegy évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 19 terroristája négy utasszállító repülőgépet térített el az Egyesült Államok légterében.   Helyi idő szerint reggel 8 óra 46 perckor az első géppel belecsapódtak a New York-i Világkereskedelmi Központ északi tornyába, 9 óra 3 perckor pedig egy másik utasszállítót vezettek a déli toronyba.   A terroristák a harmadik repülőgéppel 9 óra 37 perckor a Pentagon Virginia államban található arlingtoni épületének repült.  Az eltérített negyedik gép, amellyel vélhetően egy washingtoni célpontot szemeltek ki – a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat –, az utasok ellenállása miatt Pennsylvaniában lezuhant.

Teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »