Nacsa Lőrinc: Magyarország erős és elismert tagja a NATO-nak

Nacsa Lőrinc: Magyarország erős és elismert tagja a NATO-nak

Eljött az ideje annak, hogy a NATO nagyobb szerepet vállaljon az Ukrajnára vonatkozó békemisszióban és a jelentőségteljes tárgyalások megkezdésében – jelentette ki Nacsa Lőrinc, a magyar parlamenti delegáció vezetője Washingtonban a NATO parlamenti csúcstalálkozón kedden.

A magyar országgyűlési képviselő az MTI-nek beszámolt arról, hogy beszédében ismertette a magyar álláspontot, ami tűzszünetről és békéről szól, hiszen a háború egyre súlyosabb áldozatokkal jár. Elítélte a kijevi kórház elleni támadást, és hangsúlyozta, hogy Magyarország minden humanitárius segítséget megad Ukrajnának.

A NATO-tagországok parlamenti küldöttségei előtt is beszámolt arról,

A KDNP frakcióvezető-helyettese összehangolt cselekvést mondott szükségesnek a világban látható biztonsági kihívások, mint a háborúk, a terrorizmus és az illegális migráció kezelésére.

A magyar parlamenti delegáció vezetőjeként Nacsa Lőrinc nagy sikernek nevezte, hogy Magyarország már elérte a 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadásról szóló előírást, amit a gazdagabb tagállamok közül sokan még nem teljesítenek.

A NATO parlamenti csúcstalálkozóját Mike Johnson, a képviselőház elnöke, és Michael Turner, amerikai delegációvezető kezdeményezésére tartották. Részt vettek rajta a 32 tagállam, valamint Ukrajna törvényhozásának vezetői; 23 ország házelnöki szinten képviseltette magát.

Hírdetés

Washingtonban megkezdődött a 75. évfordulós csúcstalálkozó

A NATO alapításának 75. évfordulós megemlékezésével hivatalosan is megkezdődött a védelmi szövetség csúcstalálkozója Washingtonban. A 32 tagország állam- és kormányfői, valamint a NATO-főtitkára helyi idő szerint kedden kora este a Mellon Auditoriumban gyűlt össze, ahol 1949 júliusában aláírták az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (North Atlantic Treaty Organization – NATO) alapító okmányát, az Észak-atlanti Szerződést.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az ünnepségen rámutatott, hogy a NATO nemcsak a legsikeresebb és legerősebb, de egyben a történelem leghosszabb ideje fennálló szövetsége is, ami szándékolt választások és nehéz döntések eredménye.

Úgy vélte ugyanakkor, hogy a legnagyobb költsége és kockázata annak lenne, ha Oroszország győzne Ukrajnában.

Az esemény végén Joe Biden amerikai elnök a NATO ősszel leköszönő főtitkárának átadta az Elnöki Szabadság Érdemrendet, az Egyesült Államok legmagasabb rangú polgári kitüntetését.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »